13 октомври 2015 г.

Последните наблюдения на Националното управление на океанските и атмосферни изследвания (NOAA) и NASA потвърждават, че феноменът Ел Ниньо набира сила и се доближава до състоянието, регистрирано през 1997–98 година. Замерванията на температурата на океанските води и разпределението на ветровете, показват, че повърхностните слоеве на водата се охлаждат в западната част и значително се затоплят в тропичните райони на източната част на Тихия океан.

Специалистите подчертават, че наблюдаваните разлики между измерваният през 1997 и 2015 година са статистически несъществени. Важна е тенденцията, която подсказва, че тази година зимата в Северна Америка няма да е “нормална”. Всъщност, климатичните явления през последните десетина години затрудняват определянето на това, кое е “нормално”, казват специалисти от NASA.

Картата по-горе показва сравнение между температурата на повърхностните води на Тихия океан, измерени през октомври 1997 година (ляво) и 2015 година. Червените тонове показват по-топлите зони (и отклонението от морското равнище височина на водите, предизвикано от разширяването и по-големия обем на по-топлите водни слоеве), в синьо са по-студените (и спадането в нивото). Нормалните температурни граници на водата са неоцветени.

Забелязва се и тенденция към отслабване на ветровете, което пък води до засилване на ефекта на Ел Ниньо. По-слабите ветрове в източната част на Тихия океан позволяват на западните въздушни течения да изтласкат топлината от водната повърхност в западния Пасифик в посока към Американския континент.

Специалистите от NOAA и NASA предполагат, че предстоящата зима за областите на юг от Калифорния ще е по-студена и влажна от обикновеното. На север ще се наблюдава по-топла и с по-малко валежи зимна картина. Все пак, наблюденията и данните за поведението на Ел Ниньо са все още недостатъчни, за да се състави категорична дългосрочна прогноза.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...