14 октомври 2015 г.

Необичайното поведение на звезда, разположена между съзвездията Лебед и Лира може да подсказва за присъствието на извънземна цивилизация. Хипотезата е на астрономи, провели наблюдения с помощта на космическата обсерватория Kepler. Учените планират да извършат допълнителни изследвания с насочен сигнал от мощен радиотелескоп. Предварителните данни от изследването им са изнесени в списание arXiv.

Обсерваторията Kepler е предназначена за търсенето на екзопланети (планети извън пределите на Слънчевата система) с т.нар. транзитен метод – по разликата в светимостта на звездата, която намалява, ако пред нея преминава планета (т.е. евентуално съществуващата планета застава на пътя на светлината от звездата, пътуваща в посока към Земята).  Когато се касае за подобно явление, обикновено светлината леко намалява в рамките на няколко часа или дни, като това се случва на равни интервали.

Звездата KIC 8462852, която е невидима за невъоръжено око, се оказва необичайна. Светимостта й намалява с 80 процента и остава на това ниско ниво за доста продължителни периоди – между 5 и 80 дни.

Професионални астрономи и любители, включили се в обработката на данните от Kepler (именно любители забелязват аномалното поведение на звездата през 2011 година), извършват щателен анализ на информацията и на първо място изключват вероятността за изкривяване на сигнала или проблем с телескопа.

Особеното поведение на светлината, показва, че около звездата обикалят множество плътно наредени един до друг обекти. Подобно явление се наблюдава често при млади звезди, около които се въртят огромни дискове от космически прах и отломки (с течение на времето и под въздействието на силата на гравитацията частиците в тези дискове се “слепват” и образуват планети, или пък биват засмукани от самата звезда). KIC 8462852 обаче не е млада звезда.

Учените са отхвърлили още няколко хипотези: астероиден пояс, сблъскване на планети, подобно на онова, от което се е родила наша Луна. В момента единствено реалистичното предположение е, че в голяма близост до KIC 8462852 е преминала друга звезда, вследствие на което в орбита около нея е останал цял облак комети. Разпадането на такива небесни тела при обикалянето им по орбита около звездата може да обясни неправилната периодичност в намаляването на светимостта й. Подобен сценарий обаче би следвало да се е разиграл преди няколко хиляди години (нищожен по космическите измерения период), което го прави също малко вероятен.

Табета Бояджян, водещ автор в изследването, разглежда още една вероятност. Промяната в светимостта на KIC 8462852 може да е свидетелство за наличието на сфера на Дайсън* – сбор от гигантски обекти (например, светлинни колектори), които високо развита извънземна цивилизация е изградила, за да акумулира енергия от звездата си.

“Извънземна цивилизация винаги трябва да е последната хипотеза, която си струва да се разглежда, но наблюдаваното от нас е точно онова, което очакваме да видим, осъществено от една развита извънземна цивилизация”, казва астрономът Джейсън Райт от Университета на щата Пенсилвания.
Бояджян, Райт и директорът на центъра за изследвания SETI Андрю Саймиън вече изготвят заявка за насочено изследване на излъчванията от KIC 8462852 с помощта на радиотелескоп. Това ще позволи да се разбере, дали от звездата пристигат радиовълни на честоти, характерни за технологична дейност на разумни същества.

Ако при първите наблюдения бъдат регистрирани данни за излъчване в тези честотни диапазони, учените ще започнат наблюдения с помощта на Very Large Array — един от най-големите радиотелескопи в света. През януари 2016 година се очаква да започне следващият етап от проучването.

* Сфера на Дайсън – хипотетична структура, наречена на американския физик Фримън Дайсън, който през 1960 година предлага около Слънцето да се построи гигантска сфера от устройства (огледала, колектори и т.н.), чрез които максимално да се използва енергията от звездата ни. 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...