30 ноември 2018 г.

Дигитална реконструкция на катедралата от времето на Константин Велики
Международен екип изследователи е установил, че прочутата архибазилика „Сан Джовани ин Латерано“ в Рим е построена на място, където преди това се е издигала императорска резиденция и прилежащите казарми на конната гвардия, охранявала императора. На сайта на Университета на Нюкасъл е поместена кратка публикация, която разказва за изследването. Проучването е извършено в рамките на проект, продължил няколко години и в него са участвали още учени от университетите в Амстердам и Флоренция, както и от музея на Ватикана. Подробности за работата на екипа са публикувани в последното издание на Current World Archaeology.

Екипът си поставя за цел да проучи детайлно историята по изграждането на катедралата „Сан Джовани ин Латерано“, в която се намира катедрата на римския епископ и Папския трон. Катедралата е построена в началото на IV век по заповед на император Константин I Велики – първият римски император, приел християнската вяра.

Възстановка на Кастра Нова, намирала се на мястото, където по-късно е издигната катедралата "Сан Джовани ин Латерано"
Храмът е „лична собственост“ на папата и е издигнат на върха на един от хълмовете на Вечния град. В онова време е доминирал над целия град. Археолозите са установили, че мястото, избрано за строежа му, се е използвало векове наред, преди там да се издигне първата катедрала.
Например, един век по-рано на същото място император Септимий Север построява разкошна укрепена резиденция. Според учените, император Константин е наредил да бъде разрушена Кастра Нова (така се е наричал укрепения комплекс, в който е имало и отделна част за казармите и конюшните на личната гвардия на императора), за да се съгради на това място величествения нов храм.



Септимий Север на свой ред, когато решава да строи резиденцията си, нарежда да бъдат разрушени няколко големи имения, принадлежали на някои от най-могъщите хора на Рим по това време.


Дигитални образи от сканирането, извършено от архелозите
В хода на изследването учените са успели да възстановят и как през вековете се е трансформирала архитектурата на сградите, намиращи се на това място. Например, руините на най-старите структури са открити на дълбочина 8,5 метра под съвременната катедрала.
Освен това, под храма са открити и големи кухини и тунели, по които може да премине човек, стига да разполага с нужното оборудване.


През 312 година в битката при Милвийския мост войските на Константин разгромяват легионите на съперника му за властта над Римската империя Максенций. Експертите са на мнение, че мястото за бъдещата катедрала е предадено на папата непосредствено в дните след тази битка. Градежът на храма, казват още учените, е започнал много скоро след това.



Последното преустройство на катедралата, която е с най-висок статут в католическата църква, е извършено около 1650 година. Сградата е придобила вида, в който може да се види и днес, но според учените, в структурата ѝ и досега присъстват части от оригиналните строителни материали, използвани за съграждането ѝ по времето на Константин Велики.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...