30 ноември 2018 г.


Израелски учени са успели да разчетат надпис върху пръстен, открит преди половин век. Оказва се, че върху него е гравирано името на Пилат Понтийски, прокуратор на Римската провинция Юдея, който според разказите в Евангелията е човекът, осъдил Исус Христос на смърт чрез разпъване на кръст. Съобщението е на академичното списание на Израелското общество на изследователите.

„Върху пръстена е изображението на кратер (античен съд за вино), обкръжен от надпис на гръцки, който гласи „на Пилат“…“, пишат авторите на откритието в статията. Изследователите предполагат, че пръстенът, който е изработен от медна сплав и датира от периода I век пр.н.е. – средата на I век от новата ера, би могъл да е собственост на самия Пилат или на чиновник от администрацията му – еврей или езичник.

Възможно е прокураторът да е ползвал пръстена като печат. Не е изключено, че е представлявал и отличителен знак, посочващ принадлежността му към съсловието на конниците.



Пръстенът, заедно с множество други артефакти, е открит около 1967 година по време на разкопки в Иродион – дворцов комплекс, който юдейския цар Ирод построява между Йерусалим и Витлеем.


„Не ми е известен никой друг с име Пилат, който да е живял през същата епоха, от която е датиран пръстена. А и самият пръстен ясно насочва към човек с висок обществен статут“, казва пред вестник „Haarez“ професор Дани Шварц.

Разчитането на надписа става възможно едва сега – десетилетия след откриването на пръстена. След внимателно почистване и фотографирането на артефакта в специални режими, използвайки съвременните технологии, учените успяват да прочетат гравирания надпис.
На науката до този момент е известен само още един артефакт, датиращ от същия период, в който се споменава името Пилат; това е каменна стела, открита в крайбрежния град Цезария или Кесария. Стелата се съхранява в Израелския музей в Йерусалим.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...