20 май 2017 г.

В превод от испански Ел Ниньо (El Niño) може да означава “хлапето”. Така се нарича и топлото океанско течение, което се активира през няколко години (периодът не е точен и варира между 2 и 7 години) край източната част на Тихия океан. Течението тръгва от екватора и поема на юг към бреговете на Еквадор, Перу и Чили. Името си явлението дължи на… най-известното дете в света, което рядко бихте се сетили да наречете “хлапето”. Скоро ще разберете, защо в случая Ел Ниньо се превежда като “младенеца”.

Веднъж на няколко години мощен поток от топли води се устремява към тихоокеанското крайбрежие на Южна Америка. Затоплените водни пластове на повърхността не позволяват на студените, богати на кислород и планктон води на Перуанското течение да излязат нагоре. Така рибните пасажи няма с какво да се хранят. Местните рибари отдавна са забелязали, че от време на време, в края на декември, океанските води са значително по-топли, рибата бързо напуска крайбрежните зони, а върху районите край брега, които обикновено страдат заради сушата, се изливат обилни дъждове, водещи до катастрофални наводнения.

Тъй като загадъчното явление винаги се случва по времето, когато християнският свят празнува Рождество Христово, местните му дават и това име – Ел ниньо – Младенеца.


Все още механизмът, който води до възникването на Ел Ниньо не е проучен докрай. В нормалните години топлите води на Тихия океан се преместват по посока на постоянно духащите от изток ветрове – пасатите от Американския континент в направление към Азия. Там, в района на Индонезия, се формира огромен топъл басейн. Понякога обаче пасатите отслабват и тогава колосални водни маси с по-топла вода се насочват на изток, което води до повишаването на температурата на огромна площ от Тихия океан.

В същото време започва преразпределение на енергията от океана към атмосферата. По своите мащаби това е толкова колосално явление, че обикновено води със себе си сериозни нарушения в нормалната циркулация на цялата въздушна обвивка на Земята. Разбърканият ритъм в атмосферните процеси се стоварва върху сушата под формата на многобройни природни бедствия, при това в най-различни региони на планетата.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...