27 ноември 2018 г.


След няколко години работа, експерти са приключили със създаването на реплика на шлема от известното съкровище от Стафордшър – датираното от VII век съкровище е най-голямата в историята находка от англо-саксонски артефакти. Шлемът и другите предмети са ценни заради изящната си изработка, затова и изследователите са убедени, че скъпоценностите са принадлежали на някой от англо-саксонските крале.

Стафордшърското съкровище е открито на 5 юли 2009 година. На него попада археологът-любител Тери Хърбърт, чието хоби е да търси заровени ценни предмети с металотърсач. След като на бял свят излизат първите златни предмети, собственикът на терена Фред Джонсън получава официално разрешение за провеждане на разкопки от специалисти. Проучването се ръководи от експерти на Birmingham Archaeology (търговска организация към Института по археология в Бирмингамския университет) и се финансира от English Heritage. Археолозите разкопават площадка с размери 9 на 13 метра, в която откриват над 3500 сребърни и златни фрагмента. През 2010 и 2012 година са проведени допълнителни разкопки, по време на които са открити още 91 обекта. Точно през 2012 година са намерени ушните пластини от шлема, чиито други фрагменти са открити още при първоначалните разкопки.
Общо в Стафоршърското съкровище има златни предмети с тегло 5,1 килограма и сребърни с тегло 1,4 килограма. Трябва да се отбележи, че сред тях не са открити никакви дамски украшения, но са намерени изящно изработен меч и шлем.

От общо към 4000 открити фрагмента в съкровището, около 1500 са от богата украса на шлема. Основата му не се е съхранила, но в ръцете на археолозите се оказват плочките от релефно, позлатено сребро, които са покривали шлема. Върху релефните плочки са изобразени сцени с животни и воини.



Да се възстанови шлема от оригинално откритите фрагменти е непосилна задача, защото те са твърде малки и тънки. Все пак, експерти и учени се заемат със задачата прецизно да отсеят фрагментите, принадлежали към украсата на шлема. Работата им отнема близо 4 години – между 2014 и 2017 година са определени нужните фрагменти, по които може да се създаде точна реплика. След това в продължение на още 18 месеца археолозите работят съвместно с майстори от Училището по ювелирно изкуство към Бирмингамския университет, като целта е да се възпроизведе максимално близко до оригинала копие на шлема. Резултатът е налице: изработени са две идентични реплики на шлема, като са взети под внимание всички детайли, известни от намерените в съкровището фрагменти. За създаването на репликите са използвани метал, кожа, конски косми и дървесина, каквито според анализите са били материалите, от които е изработен оригиналният шлем.


В крайна сметка се стига до репликата, която представлява позлатен шлем с надлъжен гребен и допълнителни пластини за защита на носа и ушите. По стандартите за VII век това просто е един разкошен артефакт и дори шлемът от погребение в Сатън Ху, за който се смята, че е принадлежал на краля на Източна Англия Редвалд, изглежда много скромен. Шлемът от Сатън Ху е изработен от желязо и е украсен с бронзови пластини с единични позлатени детайли. Шлемът от Стафордшър е изцяло покрит с позлатено сребро. Някои учени изказват предположението, че собственик на шлема е крал Педа, владетел на Мерсия през 655 – 656 година.



Съкровището от Стафордшър е откупено съвместно от Бирмингамския музей и художествена галерия и Музея и художествената галерия Потърс в град Сток-он-Трент. Предметите са поделени между двете институции. Сега във всяка от експозициите ще се появи и по една реплика на прекрасния шлем.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...