27 ноември 2018 г.


Четири  тухлени гробници от периода на династията Източна Хан (25 – 220 г.) са открити през месец октомври в град Чънду на китайската провинция Съчуан. Официално съобщение за находката прави регионалният Институт по археология в Чънду.




Тан Бин, ръководител на екипа, извършил разкопките, обяснява, че те са проведени, след като в Института е получено съобщение от работници, извършващи изкопни работи по прокарването на нов общински път в района на източния бряг на река Шех.
Археолозите откриват четири гробници, всички успоредни една на друга и ориентирани в посока изток-запад. За съжаление, погребенията са разграбени още в далечното минало.




Само една (означена като М3) от четирите гробници се е запазила в сравнително добро състояние. Общата ѝ дължина е 14 метра и е изработена от правоъгълни, здрави тухли с мотив по повърхността.
Тан Бин казва, че в гробницата М3 са открити керамични фигурки, железни мечове, както и глинена поставка за скулптура, която е представлявала „дървото на парите“. От това „дърво на парите“, обаче, са останали само купчина бронзови монети; стъблото на „дървото“ е откраднато, заедно с останките на хората, които са били погребани в гробницата.



В заключение Тан Бин казва, че „находката ни предоставя ценен материал за проучване на гробници от Източна Хан, както и за погребалните ритуали и обичаи от този период“.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...