27 ноември 2018 г.


От средата на месец ноември вече достъпен мащабният дигитален проект, наречен Rome Reborn. Проектът е плод на десетилетия детайлно обмисляне и планиране. И вече не е наложително да посетите Рим, за да се запознаете с прекрасното великолепие на Вечния град от времето на най-големия му разцвет.

“Прероденият Рим“ (The Rome Reborn) предлага на посетителите на сайта възможността да разгледат над 7000 сгради и паметници от 320 година. Ако разполагате с очила за виртуална реалност ще може да се насладите на цялото великолепие на дигиталните възстановки, но дори и само с прост достъп, ще може да видите на компютъра си над 14 квадратни километра от площта на древен Рим.

„Идеята за пръв път ми хрумна през далечната 1974 година. Исках да направя достъпни за целия свят тези прекрасни паметници, но тогава не разполагах с нужната технология“, разказва пред AFP директорът на проекта, дигиталният археолог Бернар Фришър. „Трябваше да преосмисляме осъществяването на проекта на три пъти, заради развитието на технологиите. Сега, 22 години след същинското начало на работата по него и три милиона долара по-късно, най-накрая стигнахме до края“, казва още той.


Сега потребителите могат да „прелетят“ над древен Рим и да разгледат по-подробно две от забележителностите му – Римския форум и базиликата на Максенций и Константин, които са пресъздадени с помощта на екип от археолози.



„Спряхме се на 320 година, защото разполагаме с най-много информация за този период. А това ни дава възможност да сме максимално прецизни в пресъздаването на града. Освен това, тогава е и моментът, в който столицата на империята е пренесена от Рим в Константинопол и Вечният град започва постепенно да губи от блясъка си“, обяснява 69-годишният Фришър. „В момента проектът ви предлага възможността да разгледате града от височината на полет с „виртуален балон с горещ въздух“ и да се „телепортирате“ в различни кътчета, за да научите повече за историята им, докато се любувате на гледката. През следващите две до три години ще добавим и други забележителности, като Колизеума и Пантеона“.

Потребителите могат да превключват между изгледите на монументите и да ги видят както в сегашното им състояние – руините, които се виждат днес – така и в пресъздаденият им оригинален вид.


Проектът е наречен така по думите на Флавио Биондо, папски нунций от XV век, който е първият човек, чиито призиви да се възроди облика на древен Рим са документирани.

Фришър е преподавател по класическа история, а има и защитена докторска степен по „виртуализиране на културното наследство“. Той обяснява, че потребителите, които разполагат с очила за виртуална реалност, в крайния вариант на продукта ще могат да се обучават заедно с гладиаторите на арената на Колизеума, или да карат колесници в Циркус Максимус.



Компанията, която стои зад осъществяването на проекта „Прероденият Рим“ е Flyover Zone. В нейните планове за бъдещето са залегнали и създаването на реконструкция на Атина от времето на Сократ, както и Йерусалим от епохата на Исус Христос.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...