9 март 2018 г.


Мнозина са опитвали да пресъздадат облика на Древен Рим в периода на най-големия му разцвет. Ново видео, чийто автор е Данила Логинов, претендира да е сред най-добрите, връщащи ни с помощта на 3D-технологиите във времето около 320 година, когато “вечния град” е на върха на блясъка си. Петминутната анимация показва някои от забележителните архитектурни забележителности на града, като храма на Божествения Август, базиликата Аргентария и някои от храмовете, възвисявали се някога на Капитолийския хълм.

Днес, от дистанцията на времето, знаем колко важен е IV век за историята на Рим (не само като град). Периодът около 320 година е белязан от драстични политически и религиозни промени. Това е времето, когато на практика се осъществява прехода от класическия Рим към “християнския”, най-вече след излизането на историческата сцена на Флавий Валерий Аврелий Константин.

Има известна ирония в това, че пак по това време се появяват – като последен класически писък – архитектурни решения и шедьоври, които римските “езичници” оставят като наследство за християнските структури, наречени по-късно църкви.  Казано по-просто, повечето от това, което ни е известно за Древен Рим, идва точно от този период и повяхващото вече великолепие на отминалите преди него няколко десетилетия. Времето, преди Константин да застане на чело на империята.

За съжаление, през 410 година Рим безцеремонно губи статута си на столица и административен център на Западната римска империя, докато на изток Константинопол (днешен Истанбул) вече е успял да изпревари “вечния град” по всички показатели и най-вече – по влиятелност. Разбира се, няма нищо чудно в това, че в края на IV век, оказал се със статута на най-богат и влиятелен град, Константинопол не спира да се величае като Nova Roma (Νέα Ῥώμη или Новия Рим), подчертавайки за пореден път мощта, властта и престижа на оригиналния Рим от неговите дни на имперски апогей.

Видеото е част от проекта Rome Reborn, който цели да ни върне в историята и времената на разцвет, възход и упадък на града, положил основите на западната цивилизация.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...