8 март 2018 г.

Фрагменти магнезиев диоксид, открити в пещерата Пеш де Лазе. В ляво (а и с) със следи от изтъркване, в дясно - без.
Когато им била необходима черна боя, хората от каменната епоха са използвали често срещаният в природата магнезиев диоксид. Пример за това са изображенията от пещерата Ласко. Изследователи от Лайденския университет и Делфтския технически университет (Холандия) смятат, че освен за бои, магнезиевият диоксид е използван и за друга цел, при това откритието е направено не от кого да е, а от… неандерталците.

По време на разкопки в поселения на неандерталци в пещерата Пеш де Лазе I (в югозападна Франция) археолозите се натъкват на голямо количество дребни “черни камъни” – парчета магнезиев диоксид. За него обикновено се знае, че е използван като боя, която се нанася по дрехите или директно върху кожата, както и на други повърхности – например, за рисунките по стените на пещерите. Обаче, като черна боя може да се използват и далеч по-достъпните пепел, сажди или въглени, които винаги са били “под ръка” на праисторическите хора, докато за магнезиевият диоксид се налага по-дълго търсене.


От друга страна, при лабораторни експерименти е установено, че стритият на прах магнезиев диоксид съществено понижава температурата на възпламеняване на дървесината и увеличава скоростта ѝ на изгаряне. Казано по-просто, помага по-лесно да се добие огън. Археологичните находки потвърждават тезата, че неандерталците – вероятно – са използвали това вещество именно под формата на прах, за да палят по-лесно огън: малките късове магнезиев диоксид са открити близо до местата, използвани от неандерталците за палене на огън, а на част от фрагментите личат следи от изтъркване. “Черните камъни” е трябвало да бъдат търсени по-дълго време, но са имали несъмнено преимущество при паленето на огън, следователно усилията по издирването им са се отплащали. Резултатите от изследването си учените са публикували в статия за списание Scientific Reports.

Любопитното е, че в съвременните общества магнезиевият диоксид не се използва с подобна цел. Сам по себе си той не гори, т.е. употребата му за подпомагане на разпалването на огън съвсем не е очевидно решение. Излиза, че неандерталците са притежавали познание, останало недостъпно за сапиенсите и техните потомци. Подобно ниво на мислене противоречи на обичайните ни схващания, че неандерталците са “по-глупавите” съседи на Homo sapiens.


Трябва да се припомни, че преди по-малко от две години единият от авторите на статията Вил Рубрукс съвместно с Паола Вила лансира идеята, че умственият капацитет на неандерталците е бил същият както при хората от съвременния вид. А новите факти, подкрепящи подобна теза са налице и отново си струва да се преосмислят оценките, относно интелекта на неандерталците.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...