9 март 2018 г.


Млечният път има “тъмен” близнак. Международен екип от астрофизици е открил масивна галактика, която почти изцяло се състои от тъмна материя. Изследователите посочват, че 99 процента от обекта, наречен Dragonfly 44 ("Водно конче 44"), се падат именно на тъмната материя. Откритието е изненадващо и кара астрофизиците да преразгледат теориите за формиране на галактиките.

Откритата галактика се намира в близкия до нас галактичен клъстер, наречен Coma (или галактичното струпване в съзвездието Косите на Вероника). “Водно конче” 44 се намира на около 330 милиона светлинни години от Земята. До съвсем скоро обаче изследователите не обръщаха внимание на обекта, докато не забелязват колко необичайни са характеристиките му. Галактиката Dragonfly 44, която по размери е сходна с нашия Млечен път, притежава много по-малко звезди.

Първи забелязват необикновения обект специалистите, обработващи данните от телескопа Dragonfly Telephoto Array, изобретен и изграден от астронома Питър ван Докум от Университета Йейл и колегата му Роберто Абрахам от Университета в Торонто. Изследователите успяват да “разгледат” по-добре галактиката едва с помощта на Обсерваторията Кек (W.M. Keck Observatory), разположена на върха на Мауна Кеа в САЩ. Добавят и наблюдения с телескопа на Обсерваторията Джемини, който се намира на същото място.

Астрофизиците използват данните, събрани в продължение на шест нощи от Обсерваторията Кек. Така учените определят скоростта на звездите в галактиката. След това използват 8-метровия телескоп Джемини север, за да проучат сиянието от сферичното струпване на звезди в центъра на галактиката.

Чрез скоростите на звездите може да се определи масата на галактиката, поясняват изследователите. Ако светилата се движат по-бързо, то и масата на галактиката е по-голяма.

“Останахме много изненадани: звездите се движат с много по-високи скорости, отколкото следва да се очаква в толкова слабо светеща галактика. От това следва, че тя е с много голям обем скрита маса”, казва Роберто Абрахам.
Учените смятат, че толкова “мъждивата” галактика по масата си е идентична с Млечния път. Тоест, видимата ѝ част (“нормална” материя и звездите) съставлява едва една стотна от процента. Останалите 99,99 процента от масата ѝ се падат на тъмната материя – хипотетичен материал, който остава “невидим” за съвременните постижения на науката ни, но по всяка вероятност съставлява повече от 90 процента от Вселената.

Изследователите отбелязват, че това не е толкова необичайна новина – откриването на галактика, почти изцяло съставена от тъмна материя. Например, ултраслабите галактики-джуджета по състав са много близки до Dragonfly 44. Тези обекти обаче, които са открити преди доста време, са с приблизително десет хиляди пъти по-малки маси, отколкото Dragonfly 44.

“Към момента нямаме никакви предположения, как е възможно да се е формирала галактиката Dragonfly 44. Данните от наблюденията показват, че относително голяма част от звездите ѝ са се концентрирали под формата много компактни клъстери, и вероятно, това трябва да ни послужи като “подсказване”. За момента обаче, можем само да спекулираме по темата”, признава Абрахам.

Една от основните задачи на учените е да съберат колкото се може повече информация за загадъчната тъмна материя. Затова и следващата стъпка ще бъде да се намерят други подобни галактики, но по възможност да са относително по-близо до нас. Подобни обекти евентуално биха били от полза в установяване на “самоличността” на тъмната материя.
Резултатите от новото изследване са публикувани в специализираното издание Astrophysical Journal Letters.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...