9 октомври 2018 г.

Изглед към гробницата на Каирес (А33) от пирамидата на Нефериркара
снимка: Czech Institute of Egyptology
След две седмици на разкопки, текущата археологическа експедиция, която работи на концесионни условия в полето „на пирамидите в Абусир“, е открила уникален погребален комплекс, изграден за царския довереник и жрец на име Каирес или Кеметмаа. Археолозите са от Чешкия институт по египтология към факултета по изкуства на Карловия университет.

Новооткритата гробница се намира в сърцето на полето с пирамиди, които датират XXV-XXIV век пр.н.е., тоест, времето на V-тата фараонска династия от Старото Египетско царство. Районът е служил за некропол, където са погребвани само членовете на царското семейство и най-високопоставените държавни чиновници.



Погребалният комплекс на жреца Каирес заема площ от над 500 квадратни метра. Освен самата гробница, в него влизат и няколко допълнителни стаи, които са предназначени за извършване на ритуалите по пречистване и на самия погребален обред. Жреците е следвало да преминат ритуалните пречиствания, преди да влязат в гробницата. Религиозният параклис всъщност се оказва напълно уникален архитектурен обект от III-тото хилядолетие пр.н.е., а уникалността му се дължи на факта, че е облицован с базалтови блокове.



Използването на базалт е представлявала изключителна привилегия на фараоните, затова и откриването му в тази гробница е доказателство за уникалния статут на човека, за когото е построена. За съжаление, от култовата стела са оцелели само няколко фрагмента, върху които е изписано името на собственика на гробницата; стелата е служела и за фалшива врата към погребалния комплекс.



Погребалната камера на Каирес е била разграбена още през античността, но донякъде по чудо е оцеляла гранитна статуя на жреца, която е открита на оригиналното място, където е поставена преди хилядолетия – пред варовиковия саркофаг. По статуята все още се виждат останки от боите, с които е била оцветена.





За изключителната кариера на Каирес свидетелстват и титлите, които е притежавал.
Каирес е единствен приятел (на царя), надзирател на всички царски дела, пазител на тайните от Утринния дом, управител на царския дворец, първенец на Дома на живота, инспектор на жреците, служещи в комплекса на пирамидите на фараоните Сахура и Нефериркара, жрец на богинята Хатор, попечител на двата престола (т.е. Горен и Долен Египет), както и носител на още няколко титли. Утринният дом е специално място, където фараонът е закусвал и е обличал официалните си дрехи, докато Дома на живота е институция, място, където египтяните са събирали и съхранявали текстовете, изписани върху папирус, в които са записвали познанията си и религиозно-философските си идеи.

Откриването на статуята на жреца в гробницата му представлява конкретен отговор на въпроса, който от години е обект на дискусии в средите на египтолозите – дали древните египтяни са поставяли статуи в погребалните камери. Откритието доказва, че действително са постъпвали по този начин.




Друга отличителна особеност на гробницата на Каирес е начинът, по който е изградена. Построена е в отворен изкоп. След като е поставен саркофага и стените са облицовани с варовикови блокове, погребалната камера е затворена с няколко големи варовикови блока, веки от които тежи най-малко 8-9 тона.



Работата на археолозите продължава и в момента, а окончателният анализ на всички събрани данни и информация ще отнеме доста време. И все пак, още на този етап от проучванията може да се твърди, че това е уникално откритие на гробница на изключителна по значимостта си фигура за историята на Египет от III-тото хилядолетие пр.н.е. Титлите на Каирес го приравняват до нивото на везирите („министър-председателите“ в йерархията на фараонската властова пирамида), а същевременно архитектурата на гробницата му надхвърля обичайното за времето му ниво. Пълната оценка на тези факти ще бъде възможна едва след по-нататъшните дейности по анализите и проучванията.

Разкопките се извършват в тясно сътрудничество с Министерството по античността на Египет и Инспектора към министерството в Саккара.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...