10 октомври 2018 г.


Изсичането на горските масиви е довело до това, че сега дърветата активно замърсяват атмосферата с въглероден оксид: в сравнение с неговите обеми, произведеният от тропическите гори кислород е в съвсем незначителни количества.

Териториите, заети от горски масиви на планетата стремително намаляват, а последиците от това все още не са добре проучени. Ново изследване, проведено от учени от американския изследователски център Woods Hole, показва много тревожни резултати: в наши дни дърветата произвеждат по-големи обеми въглероден оксид, които не се компенсират от кислорода, отделян в резултат от фотосинтезата.

Горите винаги са играли и двете роли – генерират въглеродни емисии и кислород едновременно. В светлата част на денонощието, в процеса на фотосинтеза, дърветата поглъщат въглероден оксид и освобождават кислород, което е от полза за атмосферата. Но и самите те генерират въглеродни емисии, когато настъпи нощта, а и след като бъдат използвани за горене или пък просто започнат да гният.

В миналото се е поддържал някакъв положителен баланс: умиращите дървета, произвеждащи въглеродни емисии, са заменяни от множество нови и в атмосферата в крайна сметка постъпва по-голям обем кислород, отколкото въглерод. Стопанската дейност на човек заедно с климатичните промени обаче, са довели до това, че младите дървета не успяват да компенсират щетите, нанасяни от разлагащите се или изгаряни дървета.


На база изследвания за периода 2003 – 2014 година учените цитират следните факти: сега тропическите гори отделят в атмосферата 862 тераграма въглеродни емисии, поглъщайки едва 437 тераграма. Основен замърсител се оказват горите в Латинска Америка; от тях в атмосферата постъпват 60% от „дървесния“ въглерод. Африканските тропици добавят още 24% от обемите, а азиатските – 16%.



Учените подчертават, че новите данни изискват да се действа без забавяне. Необходимо е веднага да се спре изсичането на горите в Амазония – регионът, който най-силно е пострадал от намесата на човека.

Проблемът има само едно решение и то е на глобално ниво. В същото време, обаче, правителствата на държавите, където растат уникалните горски масиви, не го смятат за първостепенно значима задача. Дори напротив, наскоро стана ясно, че има планове в дъждовните гори на Амазония да започне масов добив на различни полезни изкопаеми.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...