21 август 2018 г.


Експерти изнесоха първите резултати от археологическите проучвания, проведени от екип от Министерството по античността в Египет по скелетните останки от саркофага от черен гранит, открит в началото на миналия месец в Александрия.

Директорът на Висшия съвет по антиките в Министерството, д-р Мустафа ал-Вазири съобщава, че предварителните проучвания, проведени от екип, воден от д-р Зейнаб Хашеш, са позволили да се определи пола и възрастта на скелетите; експертите са използвали анатомичните особености на черепите, тазовите и надлъжните кости, за да достигнат до заключенията си.


Вазири добавя, че сред костните останки археолозите са открили златни плаки, които предстои тепърва да бъдат проучвани.




Д-р Надя Хадър, ръководител на отдела по Долен Египет обяснява, че единият от скелетите принадлежи на жена, починала на възраст 20-25 години, която е била висока 160-164 см. Вторият скелет е на мъж, висок около 160-165 см, починал на около 35-39-годишна възраст; третият скелет е на висок 179-184 см мъж, чиято смърт е настъпила, когато е бил на 40-44 години. Тя посочва още, че в дясната част на тилната кост на единия череп има овален отвор с диаметър около 17 мм, като са налице следи, че човекът е живял доста време с този отвор в черепа си. С други думи, отворът е резултат от оперативна намеса.



Д-р Хашеш добавя, че отворът без съмнение е от извършването на трепанация. „Този вид операция е най-старата хирургическа намеса, известна още от праисторически времена, но за Египет тя е рядко срещана“. Според нея, в Египет има само няколко други открити черепи със следи от извършването на трепанация.



Д-р Вазири обяснява, че най-вероятно в саркофага е осъществено поне двукратно препогребване, тъй като скелетите са открити един върху друг.


Д-р Айман Ашмауи, директор на отдела по Древноегипетската античност, заявява, че изследователите са почистили всички останки, открити в саркофага и са каталогизирали костите и черепите, както и златните плаки, открити сред костите. Той подчертава, че странният вид на течността, която се намираше в саркофага при отварянето му, вероятно е резултат от смесването на канализационна вода, навлязла през пукнатина и разградила мумифицираните останки. Според д-р Ашмауи експертите са извършили няколко анализа на течността, за да установят точните компоненти в нея.


В заключение д-р ал-Вазири обяснява, че предстои да се извършат нови изследвания, в това число ДНК-анализи и компютърна томография на скелетните останки. Чрез тях учените се надяват да научат повече за погребаните в странния черен саркофаг и дали помежду им съществуват някакви семейни връзки.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...