4 юли 2018 г.


Новината е интересна, но засега информацията е съвсем оскъдна. Известното към момента е, че в Александрия е открит гигантски, тежащ 30-тина тона саркофаг от черен гранит. До него е намерена и главата на също толкова гигантска статуя от бял алабастър.

Според краткото съобщение, което е публикувано в Ahram Online, сензационната находка е дело не на археолози, а на служители на… правозащитните органи. Местните жители много често провеждат нелегални разкопки под собствените си домове, надявайки се, че може да се натъкнат на някаква ценност: на всички е ясно, че само на метри под имотите им се намират останките на древна Александрия – перлата на Египет от епохата на Птолемеите, градът, основан и кръстен от Александър Велики.

В официалното съобщение на Министерството по античността и културното наследство на Египет, обстоятелствата около находката са описани по малко по-различен начин: „по време на строителна инспекция на участък, с цел превантивни проучвания преди разкопаването на основите на частен имот на улица Ал Кармили в района Сиди Габер“. Но каквото и да се е случило точно, резултатът от това е, че археолозите веднага са повикани на мястото на откритието.



Експертите са категорични, че до този момент нищо подобно не е откривано в Александрия. Размерите на саркофага впечатляват дори и специалистите с дългогодишен опит; той е дълъг 265 см, широк е 165 см и е с височина от 185 см. За изваждането на 30-тонния саркофаг, намиращ се на около 5 метра под сегашното ниво на улицата, археолозите искат помощ от инженерните войски на Северния военен окръг на Египет, чийто команден център се намира в Сиди Габер.


Предварителната информация и описанието на находката е по думите на археолога Айман Ашмави, представител на Министерството по античността. Саркофагът, според наличната за момента информация, е изработен от черен гранит и се отнася към епохата, когато Египет е под управлението на династията на Птолемеите (322 – 30 г. пр.н.е.). Това е най-големият саркофаг, откриван досега в Александрия. До него е открита и главата на гигантска алабастрова статуя, която обаче е със следи от явно поругаване. Логичното предположение е, че статуята е изобразявала погребаният в гробницата, но нанесените ѝ щети са направили невъзможно веднага да бъде идентифициран образа.


Находката е впечатляваща и нещата не опират само до размерите на саркофага и статуята. Археолозите веднага са обърнали внимание на факта, че разтворът, с който капакът е закрепен за корпуса на саркофага е непокътнат. Това означава, че от момента на погребението никой никога не го е отварял: две хилядолетия нито мародери, нито някой от местните строители не се е докосвал до гробницата.

За археолозите такава находка е наистина вълнуващо събитие, най-вече заради перспективите, които обещава. Остава да се изчака работата на професионалистите, за да разберем какви ще са новите за загадъчния човек, погребан в саркофага от черен гранит.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...