21 август 2018 г.

Montsechia vidalii
Растение без цветчета, живяло преди 125 милиона години, може да се окаже най-древното от известните на науката до момента цветя. Учени от Университета в Индиана, САЩ, оповестяват изводите от свое изследване, продължило цели шест години. 

Специалистите са отделили фрагменти от вкаменелости на растението, които са открити преди повече от 100 години. След това  детайлно са проучили структурата на стъблото и листата на растението с помощта на най-добрите съвременни микроскопи.

В резултат на анализите учените достигат до извода, че вкаменелостите са на растението Montsechia vidalii, което преди 125-130 милиона години масово е растяло в пресноводните езера, намирали се някога на мястото, на което днес са планинските масиви на Централна и Северна Испания.

Ръководителят на изследователския екип, палеоботаникът Дейвид Дилчър, обяснява, че Montsechia vidalii няма оформени листчета на цвета, както и органи, произвеждащи нектар за привличане на насекомите. Обяснението за това е, че Montsechia vidalii просто е растяло под вода. Във всяко цветче е зреело по едно семе – мъжко или женско, което е признак за покритосеменно растение (или казано по-просто – растение от отдела на цветята). Семената след узряването им попадат във водата, където се извършва процеса на оплождане.




Ceratophyllum
По външен вид растението напомня на съвременното Ceratophyllum (роголистник), което се използва много за украса в аквариуми и декоративни езера. Montsechiavidalii е растяло по времето на Кредата, така че е “срещнало” динозаври като брахизавъра и игуанодона.

Archaefructus sinensis
“Находката ни повдига редица важни въпроси за историята на покритосеменните растения и ролята им в еволюцията на другите растения и животни. Макар чисто практически “първото цвете” да е точно такъв мит като “първият човек”, сега разполагаме с най-старият известен ни до този момент образец от цвете”.

Досега за най-старо цвете на планетата ни се смяташе откритото в Китай Archaefructus sinensis, но учените предполагат с голяма доза убеденост, че Montsechia vidalii е по-старо.

По-рано американски учени съобщиха, че в Китай са открили останките от гора отпреди 300 милиона години. Под слоевете пепел са открити и идентифицирани шест групи дървета, сред които и от вече изчезнали видове.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...