20 август 2018 г.

Учените откриват все повече общи черти между човек и шимпанзетата. Съвсем наскоро специалисти съобщиха, че приматите притежават способностите да се научат “да готвят” храната си, а сега се оказва, че обичат и алкохола.

Антрополози изучават поведението на маймуни от резервата Мон Нимба в Гвинея. Изследването е от периода 1995 г. – 2012 година. Жители на населеният пункт Боса, намиращ се в пределите на резервата, събират палмовия сок в съдове, които редовно поставят под палмите.

Учените са открили, че шимпанзетата са се научили да се прокрадват до съдовете и да пият от ферментиралия палмов сок. Засечени (и документирани) са 51 случая, в които шимпанзета и от двата пола (31 пъти мъжкарите и 17 пъти женските) са “употребявали алкохол”. 13 от маймуните дори са модернизирали процеса по напиване – от листа на дървета те си изработвали подобие на гъба, която потапяли в течността, а след това изстисквали в устата си.

Палмовият сок съдържа между 3,1 и 13,8% алкохол. За палмово пиво този показател е между 3 и 6%, а за палмово вино – между 7 и 19%. Шимпанзетата, които учените са наблюдавали, не са се ограничавали с малки дози от напитката. Средно са консумирали палмов сок, равняващ се на около три бутилки бира, уточняват учените. Пияните животни, подобно на хората, се държали по различен начин. Някои ставали прекалено възбудени, други просто лягали да подремнат.



Учените планират да продължат с наблюденията си, за да разберат, какво точно привлича приматите – алкохолният градус или вкуса на палмовия сок. За целта ще извършат експерименти със сок със същия вкус, но без алкохолно съдържание.



-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...