18 май 2018 г.


Изригването на вулкана Килауеа на Големия остров в Хаваи се усили, заради парни взривове, предизвикани от контакта на изхвърляната магма с подпочвените води. В резултат на катастрофалните взривове се образува шлейф от пепел с дължина девет километра, а големи скални късове са се разлетели на стотици метра височина, съобщава Science Alert. По-рано през този месец подобен сценарий на развитие на ситуацията с изригващия Килауеа беше предсказан от учените от обсерваторията по вулканология на Хаваи.

Експертите предупредиха за възможните взривове, когато беше забелязано, че се е понижило нивото на лавовото езеро на върха на вулкана. Понижаването се случва, като резултат от низходящото движение на разтопените скали. В процеса започва да се образува пара, тъй като лавата спада до нивата на подпочвените води. В крайна сметка, мълниеносното покачване на налягането в подземните канали довежда до фреатичен взрив, при който се изхвърлят газове и разтрошени скални късове.


Официални представители на Хавайската вулканоложка обсерватория към Националния парк Килауеа съобщават, че калдерата на вулкана се е понижила с почти един метър само за едно денонощие. Катастрофалните взривове са довели и до чести земни трусове и появата на пукнатини по шосетата. По думите на специалистите, ако вулканът продължи да уляга, трябва да се очакват нови парни взривове.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...