18 май 2018 г.


Археолози са открили в провинция Юннан, в югозападната част на Китай 14 редки гробници, за които се предполага, че датират от късния неолит или ранната бронзова епоха.

В съобщение на официалните власти се казва, че гробниците са открити по време на разкопки на площ от над 100 000 квадратни метра, провеждани край село Джинбян в автономния окръг Чусон Ий. На място работят експерти от провинциалния институт по археология в провинция Юннан.

Уан Янг, изследовател от Института съобщава, че освен една гробница, датираща от каменната епоха, останалите 13 представляват гробни ями с рядко срещано съотношение на дължината към ширината – дължина от над 400 см и ширина между 50 и 60 см. Гробници с подобна форма за пръв път се откриват в провинция Юннан, а и са изключително рядко срещани на територията на Китай.


„Скелетите са добре запазени. В някои от погребенията костните останки са в необичайна позиция, което показва, че починалите са погребани дълго време след настъпването на смъртта“, уточнява Уан.


В едно от погребенията са открити два скелета, покриващи се един друг – скелетът на жена е разположен върху скелет на мъж. Изследователите са на мнение, че това погребение е показателно за представите на ранните хора за живота и това, което се случва с нас след смъртта.


Уан пояснява, че се надява, тайните на тези различни погребални ритуали да бъдат осветлени, когато разкопките напреднат. Находката предоставя нова информация, която ще се използва в анализа на проучванията за човешката дейност и погребалните ритуали на ранните хора, заселили териториите на съвременен Китай.

В погребенията са открити също и културни реликви, сред които керамика и останки от примитивен чекрък.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...