18 май 2018 г.


Чешкият археолог Мирослав Попелка и колегите му са попаднали на уникална бронзово-керамична скулптура по време на разкопки край село Отроков до град Злин в югоизточна Моравия.

Находката е направена по време на проучвания на площадката, където предстои изграждането на нова чешка автомагистрала D55. Артефактът е открит на дълбочина около два метра. Малката статуя най-вероятно датира от ранната бронзова епоха и принадлежи към т.нар. Лужишка култура. Предполагаемата ѝ възраст е около 3200 години.

За Чехия това е първата по рода си археологическа находка, подчертава Попелка. Статуетката е с височина около 12 см и наподобява по форма мъжко тяло. Някои от детайлите са отчупени, но все пак, носът е добре изразен. В центъра на торса пък има бронзова украса.



„Без съмнение това е пробив!“, казва Попелка, като добавя, че статуетки на женски тела са типични за различни периоди от каменната епоха, докато откриването на мъжка фигура е всъщност много изключителна от археологическа гледна точка новина.

В момента статуетката се намира в лаборатория и се очаква след приключване на проучването и работите по консервацията ѝ, да бъде изложена в музея на Югоизточна Моравия в град Злин.

При проучвателните разкопки археолозите са намерили още няколко керамични съда, бронзови брадви и други малки артефакти. Разкопките ще продължат до лятото на тази година.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...