13 юли 2017 г.


NASA публикува нови снимки от Юпитер, на които е заснета най-гигантската буря в Слънчевата система. Космическата сонда "Юнона" късно в неделя прелетя за пореден път над гиганта в системата и отблизо ни показва  една от най-забележителните гледки в Слънчевата система - т.нар. „Голямо червено петно” - ураган с гигантски мащаби, бушуващ в атмосферата на най-голямата планета от системата.


„Стотици години наред учените наблюдават, любопитстват и теоретизират относно „Голямото червено петно” на Юпитер. А сега имаме най-страхотните снимки на света”, сподели вълнението си Скот Болтън - главният изследовател от екипа, работещ с "Юнона" от Югозападния изследователски институт в Сан Антонио.


Сега планетолозите са екзалтирани от мисълта, че вече ще могат да научат повече за факторите, предизвикващи бурята. По думите на Болтън обаче, това ще отнеме известно време, тъй като е необходимо първо да се анализират данните от „Юнона”. Новите снимки са направени от дистанция 9000 км от Петното.


„Тези дългоочаквани снимки увековечават „перфектната буря” в изкуството и науката”, допълва Джон Грийн – ръководителят на отдела по планетология в американската агенция за космически изследвания по повод новата находка.


През април тази година учените измерват диаметъра на „Голямото червено петно”. Тогава го оценяват на 16 350 км, което е близо 1,3 пъти диаметъра на Земята. По данни на NASA то съществува повече от 350 години и представлява антициклон, формирал се около център на високо атмосферно налягане. Според някои сведения, Голямото Червено петно е забелязано за пръв път от италианския астроном Джовани Доменико Касини през 1665 година.





0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...