14 юли 2017 г.


Археолози, работещи по проучване на руините на римския град Виндолана във Великобритания, са попаднали на ценни “ръкописи” от преди 2000 години. Експертите се надяват, че новооткритите 25 таблички с текстове ще дадат нова информация за хората, живели край Адриановия вал в онези далечни времена, както и за ежедневието на римляните в Англия изобщо.

Наскоро The Guardian съобщи, че на археологическия обект Виндоланда са открити 25 римски писма, които специалистите определят като най-значимите и обещаващи находки на документи от Римския свят, правени след 1992 година във Великобритания.

Виндоланда възниква като малък укрепен гарнизон край Адриановия вал в северната част на Англия. Кастелът става дом (и работно място) за няколкостотин римски легионери и семействата им. За защитата на Виндоланда, освен стени жителите му създават серия от ровове и насипи. Войната между римляни и британските племена, останали на север от Адриановия вал, е продължителна и кръвопролитна. Римските войски пристигат за пръв път в Британия около 55 или 54 г. пр.н.е., когато Гай Юлий Цезар предприема първия опит за инвазия на Острова. Войната между нашествениците и британските племена утихва едва около 212 година, а крепостта Виндоланда става вече ненужна. Фортът е изоставен и всичко, което напускащите го жители не са можели да носят със себе си, е останало и пролежава недокоснато почти 2000 години. На мястото са градени нови поселения, а останалите заровени под земята предмети от напусналите римляни, днес са прекрасно запазили се артефакти. Новооткритите дървени таблички с изписани текстове също са сред предметите, които са се съхранили в добро състояние.

Частта от форта, където се водят в момента разкопки и където са открити табличките с текстове
Табличките ще бъдат сканирани с инфрачервена светлина, която вероятно ще направи избледнелите мастила достатъчно ясни за разчитане. Но ръкописните текстове сами по себе си са доста сложни “пъзели” от букви и чертички, затова учените смятат, че ще са им нужни няколко месеца, докато успеят да прочетат текстовете. Добрата новина е, че към момента археолозите вече са успели да идентифицират една от историческите фигури – вече известна от първоначалните находки във Виндоланда – за която се споменава в текста на една от 25-те дървени таблички. Този човек е Маскул, римски легионер, за когото от предишни находки на мястото е известно, че получава от командващия крепостта офицер заповед, да напише писмо, с което да поиска по-големи количества бира да бъдат доставени на аванпоста на Адриановия вал. Освен това, писмото разкрива, че Маскул иска да му се разреши отпуск или "commeatus" на латински, вероятно заради болезнените последствия от… махмурлук. Ще бъде интересно какво ново ще научим за Маскул от новите таблички с текстове.

Част от текстовете са изписани на тънки дъскички от брезово дърво
Като цяло, съкровището от документи, открити във Виндолана, дава неизвестна до момента гледна точка към ежедневието в римския гарнизон. Овен настояването за повече бира, сред табличките са разчетени покани за тържество по случай рожден ден. А освен това експертите са научили и пренебрежителния термин, който римляните са използвали за да назовават местното население. По-интересен е фактът, че сред находките от писма във Виндолана е и най-старото известно в Европа за момента, изписано от ръката на жена; то е част от кореспонденцията между съпругите на високопоставени римски командири.
Д-р Робин Бърли, който е второ поколение в семейството си, проучващ археологическия обект, казва пред The Guardian: “Някои от новите таблички са толкова добре запазени, че може да се прочетат без използването на стандартната за такива процедури инфрачервена фотография и преди да са преминали през целия дълъг процес на консервиране. Няма нищо по-вълнуващо от четенето на тези лични съобщения, писани преди толкова много време. Това е находка, за която съм мечтал през целия си професионален живот”.

По-голяма част от новите текстове са изписани върху обикновените за онова време тънки брезови дъскички. Една обаче е изключение – рядко намирана дъбова табличка, която представлява две отделни дъскички, скрепени заедно. “Затварящият” се документ е способствал за още по-добро съхраняване на мастилото, с което е изписан документа. А според експертите, това, което е изписвано на дъбови таблици е било далеч по-важно от използваната във всекидневието “брезова” кореспонденция.

Главната квартира на гарнизона във Виндоланда
“Бях 17-годишно момче, когато във Виндоланда бяха открити първите таблички с писма. И всеки нов археологически сезон се надявах на нова подобна находка, но без да съм голям оптимист, че е възможно да се случи нещо такова. Баща ми напоследък се чувстваше не много добре, но когато научи за находката и докато се прибера у дома, беше успял да отвори бутилка шампанско и значителна част от съдържанието ѝ вече липсваше”, развълнувано разказва д-р Бърли пред The Guardian.

Сега предстои табличките да бъдат сканирани с инфрачервена технология и да преминат през щателен консервационен процес и едва тогава текстовете ще могат да бъдат разчетени.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...