1 юли 2017 г.


Археологическите проучвания на Гьобекли тепе отдавна са извадили на бял свят много от странните тайни на един от най-древните храмове, строени някога от човек. Открити в неолитния паметник “гравирани” човешки черепи подсказва, че на това място е възникнал най-ранния в света “култ на черепите” – ритуална практика, изразяваща се в поклонение пред осакатени човешки черепи и скелети.

Екип немски изследователи публикува статия в Science Advances, в която се разказва за открити от тях три издълбани фрагмента от череп, върху които личат следи от “недокументирано по-рано манипулиране” на човешки останки, както и над 400 костни фрагмента. Експертите смятат, че най-вероятно се касае за нарочно обработени черепи, така че да могат да бъдат нанизани на въже.


Това е най-ранното известно на науката до момента доказателство за черепи, обработени така, че да бъдат ползвани за ритуални цели. Подобни “култове на черепите” са известни по цял свят, включително в някои райони на Тихия океан, Южна Азия, Северна и Южна Америка, както и в няколко региона на Евразия. Макар че учените откриват някои сходства с практиките на индийците Нага, стилът на издълбаване на черепите от Гьобекли тепе е уникален за епохата на ранния неолит в Анадола и Леванта.

Като вземат под внимание други антропологични свидетелства за тези култури, изследователите предполагат, че черепите са издълбавани, като знак на почит пред наскоро починали предци – процедурата по пробиването им е извършвана скоро след смъртта им, или за да могат да бъдат изложени пред погледа на всички, когато се касае за “наскоро изпратени в небитието” врагове. Черепите имат дълбоки разрези през центъра (по сагиталната ос), а в единия има проходна дупка, както и следи от червен пигмент. Множество други по-слабо изразени белези по черепите са свидетелство, че скалпът е отстраняван с помощта на каменни сечива.


С помощта на различни микроскопски техники за изследване, експертите са потвърдили, че нарезите са извършени с помощта на кремъчни инструменти, а не се дължат на естествени причини като оглозгване от животни или изтъркване в почвата. Учените подчертават още, че по костите няма признаци за извършване на някакви лечителски дейности, а “ужасяващите модификации” вероятно са извършвани скоро след настъпването на смъртта. По ограниченото количество от костни фрагменти, с които разполагат, експертите изказват хипотезата, че един от индивидите е бил на възраст между 25 и 40 години и по-скоро е бил от женски пол.


Гьобекли тепе се намира в югоизточната част на Турция, само на 50 километра северно от границата със Сирия. Смята се, че комплексът е създаден преди около 11 500 години и е изоставен преди около 9 000 години. Структурата е най-ранният известен пример за човешко творение, специално изградено за ритуални цели. Или казано по друг начин, това е един от първите храмове в човешката история. Предишни изследвания насочват също към идеята, че комплексът е използван и като ранна форма на “астрономическа обсерватория”.


Интересен факт е, че в разкопките до този момент не са откривани цели човешки останки от погребения. Няма и доказателства, че хората са живеели постоянно на мястото. Затова учените изказват хипотезата, че мястото е било посветено единствено на този странен култ на черепите.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...