1 юли 2017 г.


В китайския град Лиуджоу е на път да бъде реализиран грандиозен “горски” проект – цял квартал, простиращ се на площ от 175 хектара, ще бъде застроен с жилища от нов тип. Самите сгради ще се намират сред “вертикални гори”, а домовете ще разчитат само на енергия, добивана от възобновяеми източници.

Проектът е на италианци от архитектурното бюро Stefano Boeri Architetti (SBA). Архитектите са се специализирали в създаването на “Вертикални гори”: жилищни сгради, богато покрити с дървета и градини. За пръв път идеята на SBA намира реализация през 2009 година в Милано, а архитектурното бюро вече получава поръчки за подобни разработки от цял свят.


Новият проект ще бъде по своему революционен. Италианските специалисти проектират не отделна сграда, а цял жилищен район, съпоставим по размери с малко градче. На площ от 175 хектара ще бъде изграден квартал, в който ще живеят 30 000 човека. Целият район ще бъде засят с около милион растения от над 100 вида, а към всичко това ще бъдат добавени и още 40 000 дървета. Заедно цялата зеленина ще успява да поглъща почти 10 000 тона въглероден диоксид и 57 тона замърсяващи вещества и ще генерира около 900 тона кислород всяка година, пишат авторите на проекта в специално съобщение за пресата.


За Китай, където проблемите със замърсения въздух са повсеместни, това е особено важно. А освен всичко друго, изобилието от зеленина ще позволи да се поддържа по-прохладен микроклимат, както и да се намалят нивата на шума.


Инфраструктурата на “Горския град” ще функционира изключително за сметка на енергия, добивана от соларни панели и ветрогенератори. Кварталът ще се свърза с останалите райони на Лиуджоу посредством екологичен монорелсов транспорт.
Проектът трябва да приключи до 2020 година.



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...