30 юни 2017 г.

Оказва се, че огромният праисторически мегалитен комплекс, известен като каменния кръг от Ейвбъри, всъщност крие в себе си квадрат.

Мегалитният комплекс е строен в продължение на векове преди около 5 000 години. Намира се близо до съвременното село Ейвбъри в Уилтшир, Великобритания. Неолитният монумент е един от най-големите стоунхенджи, като диаметърът му достига 330 метра. Първоначално е изграден от 100 огромни изправени каменни монолита с централен обелиск. Някои от вътрешните каменни блокове са с височина до 4,8 метра, а обелискът е висок 6,4 метра.

Като използват няколко нови технологии, в това число измерване на проводимостта на почвата и геолокаторни системи, екип археолози, водени от експерти от Университета в Лестър, са открили “скрити” липсващи каменни блокове, които показват, че ранните структури, издигнати на мястото са имали квадратна форма.


“Изследванията ни разкриват неизвестни до момента мегалити вътре в световно известния каменен кръг от Ейвбъри. Открихме и картограифрахме поредица от праисторически изправени каменни блокове, които по-късно са съборени и погребани. Освен това установихме местоположението и на други мегалити, които вероятно са унищожени през XVII – XVIII век. Всичко това разкрива удивителен и очевидно уникален квадратен мегалитен паметник, вътре в кръга от Ейвбъри. Много е вероятно това да се окаже и една от най-ранните структури, издигнати на това забележително място”, казва д-р Марк Гилингс, академичен преподавател по археология и древна история.


Хипотезата за скрити каменни мегалити води началото си още от 1939 година, когато на мястото пръв извършва мащабни разкопки археологът и едновременно с това мармаладен магнат Александър Кийлър. Той спонсорира разкопките, както и множество други археологически проекти, използвайки печалбите си от изключително успешния му бизнес по производството на мармалади.


“Внимателното ни геофизично проучване най-накрая завършва работата, започната от Кийлър. Проучванията ни показват, че линията от мегалити, която той пръв идентифицира, представлява едната страна с дължина около 30 метра на квадратна структура, в която се намира и Обелиска”,  казва д-р Джошуа Полард от Университета в Саутхемптън. Той добавя още: “Мегалитните кръгове са вече много известни по  времето, когато е издигнат кръга край Ейвбъри – през късния неолит (III хилядолетие пр.н.е.). Но квадратни мегалитни структури с такива мащаби и сложност са много необичайни”.


Подобно на далеч по-прочутия си “братовчед” – мегалитния комплекс Стоунхендж – и за този каменен кръг няма яснота с каква цел и защо е построен. Хипотезите за предназначението му варират от смислени и логични, до абсурдно нелепи, като такива, в които се твърди, че край Ейвбъри каменните блокове са издигнати от представители на аборигенното индианско население в Америка.  Изследователите от Университета в Лестър смятат, че квадратната мегалитна структура може да е издигната като възпоменание за мястото, на което някога се е издигала ранна неолитна “къща”, дала началото на поселението на това място.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...