10 юни 2017 г.


Бирманският кехлибар дава на учените уникалната възможност да изучават изкопаеми образци от флората и фауната, съществувала преди милиони годни. В кехлибарената смола често са попадали останките от древни растения и животни. Наскоро в кехлибар е открит и отлично запазена праисторическа птица.


В североизточната част на Мианмар (доскоро държавата се наричаше Бирма) се добива бирмански кехлибар, наричан още бирмит. Находищата са предимно в район, близо до границата с Китай и Индия. Бирмитът варира от жълт до кафяв на цвят и е известен повече от две хилядолетия – още от времето на династията Хан е обработван от китайски занаятчии. Но тези изкопаеми смоли са далеч по-ценни от научна гледна точка. Както във всеки кехлибар, добиван навсякъде по света, в бирмита често се намират застиналите останки от древни животни; по разнообразието на организми бирмитът няма конкуренция.



Освен миниатюрни членестоноги, в бирмански кехлибар са откривани останки на хамелеони и гекони. А наскоро палеонтолози от САЩ, Канада и Китай се натъкват в един от образците и на праисторическо пиле, чиято дължина е около 6 см.

Представителят на измрялата група енанциорнисови птици е живял преди 99 милиона години. В капката смола, която го е “балсамирала”, малкото пиле е попаднало няколко седмици след раждането си. В 9-сантиметровия бирмит напълно са се вместили главата, шийната част на гръбначния стълб, крилата и опашката на древната птица. Това е най-пълният образец от тези представители на древната фауна, известен на науката до момента. Нещо повече, кехлибарът е запазил пълноценната структура на скелета, кожната покривка, оперението и ушните отверстия на птицата. Нито един образец, откриван в други почвени пластове, не се е запазил толкова добре.


В същото време обаче, дори от “кехлибареното пиле” учените не са успели да извлекат ДНК за анализ. С помощта на 3D-моделиране обаче, са се справили перфектно и са възстановили начина, по който е изглеждало малкото на птицата.

Eнанциорнисовите птици (лат. Enantiornithes) са доминирали в периода на кредата. Техни вкаменелости са открити на всички континенти, без Антарктида. Наименованието им, което се превежда като “противоположни на птиците”, им е дадено заради необичайната им морфология. Почти всеки елемент от скелета им е устроен различно то този на съвременните птици (лат. Neornithes). Например, на крилата си енанциорнисовите птици са имали не само пера, но и нокти, а в същото време по телата им почти липсва оперение. Имали са зъби и са били хищници. Строежът на крилото, опашката и раменния дял са толкова различни от съвременните птици, че учените и досега не са наясно, как енанциорнисите са можели да летят.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...