11 юни 2017 г.

Високо в безлюдна планинска местност в Йоцталските Алпи в северната част на съвременна Италия, преди 5300 години с изстрел в гърба е убит Йоци. Стрела пронизва артерията му и той умира от кръвозагуба вероятно за минути.

Тялото на Йоци замръзва и остава в леда в продължение на хиляди години. Мумифицираните му останки са се запазили в студения климат и днес това е една от най-добре съхранилите се мумии, известни на науката.

Йоци е открит през 1991 година. 10 години по-късно по време на изследвания на мумията, експерти откриват кремъчен връх на стрела, заседнал в областта на рамото му. А само преди няколко месеца следователи, ръководени от високопоставен полицейски детектив, решават да проучат въпроса, как точно е застрелян Йоци.
Дали се касае за убийство? И кой може да е убиеца?

Анжелика Фликингър, директор на Южнотиролския музей по археология, където посетителите може да видят тялото на Йоци, се обръща с молба към професионалисти. На молбата ѝ откликва старши инспектор-детектив от полицията в Мюнхен Александър Хорн, който освен това ръководи и група по поведенчески анализ в полицията на Бавария.

Той признава, че в началото молбата го заварва неподготвен.
“Ситуацията беше много забавна: директорът ме попита, дали работя по “студени случаи”. Отговорих ѝ, че да, работя”, разказва инспектор Хорн пред ВВС. На полицейски жаргон “студените случаи” биват наричани “задънени” или “висящи” и обикновено това са всички неразкрити престъпления.

Това дело обаче е доста по-студено, отколкото другите.
“Обикновено “студените случаи” са отпреди 20-30 години. А в случая ми дават случай отпреди цели 5300 години”, обяснява полицейският служител.


В началото инспектор Хорн смята, че едва ли ще може да е полезен с нещо. “Смятах, че тялото ще е в лошо състояние. Но много скоро разбрах, че тленните останки са в идеално състояние за разследването. Дори се оказа, че е по-добро, отколкото на много тела, с които обикновено ме е срещала практиката ми”, казва Хорн.

Освен с посещение на мястото на престъплението високо в Алпите, инспекторът се запознава и с резултатите от мащабните проучвания, чийто обект е бил Йоци през последните 25 години, в това число и с изследването на останките в стомаха му и следите от наранявания, открити по тялото му.

Данните се превръщат в основни жалони за версията, която инспектор Хорн предлага.
“Всичко много прилича на убийство”, казва той.
Много вероятно е, убиецът да е изненадал Йоци.

“Йоци вероятно е бил прострелян от прилично разстояние – около 30 метра. Тоест, не се касае за контактно убийство, а за убийство от разстояние”, уточнява инспекторът.
И добавя: вероятно, малко преди по него да стрелят, Йоци е спрял за кратка почивка, докато изкачва ледника. Собственият му лък не е бил в готовност за употреба.

"Около половин час преди настъпването на смъртта той е почивал. Преди това много добре е хапнал и по всичко личи, че не е бързал за никъде или пък да е бягал от някого”, пояснява детективът.

Друга важна улика е открита при проучване на травма на дясната ръка на Йоци. Това нараняване той е получил ден или два преди смъртта си, много вероятно по време на сбиване. “Травмата може да се определи като класическо нараняване, получено при активна отбрана. Подобни наранявания се случват, когато някой те заплашва с нож и нанася удар, а ти хващаш ножа, за да отклониш удара от тялото си”, обяснява инспектор Хорн.


По тялото на Йоци са открити и други отбранителни травми, затова Хорн заключава, че той е излязъл победител в сбиването, което се е случило някъде в ниското, в долината.
“Смятаме, че убийството на ледника вероятно е продължение на сблъсък, състоял се ден и половина по-рано”, обяснява инспекторът.

След като е разбрал, че шансовете да победи в ръкопашна схватка Йоци са малки, убиецът му незабелязано проследява жертвата и стреля по него.
Ледникът е много уединено място, по думите на Хорн. Не е от местата, където може случайно да се натъкнеш на друг човек.

Кой обаче е убиецът и какви са били мотивите му?
Инспектор Хорн обръща внимание, че убиецът не е взел от Йоци нито бойната му брадва с медно острие, нито другите ценни предмети, които е притежавал. Това показва, че престъплението едва ли е извършено с цел получаване на материална облага.

Инспекторът предполага, че причина за убийството може да са станали “силни емоции от лично естество”. “Няма как да определим, дали се касае за омраза, ревност или някаква друга форма на отмъщение”.

Анжелика Фликингър от музея по археология казва, че е много доволна от това, колко е напреднало разследването около загадъчната смърт на Йоци.
Но инспектор Хорн все пак е неудовлетворен. “Не съм убеден, че е висока вероятността да се изясни всичко в този случай. Това убийство е останало ненаказано, а на мен, като на човек, ръководещ разследването, това не ми харесва. Не ми харесва, че се оказваме с висящо неразкрито убийство”, в заключение с доза хумор казва инспектор Хорн.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...