11 юни 2017 г.

Астрофизици смятат, че са успели да обяснят, защото мъглявината Бумеранг, лежаща на около 5 000 светлинни години от Земята, е толкова студено кътче във Вселената.

Това е огромна мъглявина, която се простира на над 3 трилиона километра (21 000 пъти разстоянието между Земята и СЛънцето). В това кътче от Вселената температурата е едва половин градус над абсолютната нула (-272.5°C) и мястото е най-студеното в целия познат ни космос.

Причината за този студ може да се окаже малка звезда, гмурнала се в сърцето на мъглявината. Мъглявината се е образувала от изхвърлените външни обвивки на червен свръхгигант, докато ядрото на гиганта е колабирало и се  е свило. Досега се смяташе, че теоретично звездата е губила масата си 100 пъти по-бързо, отколкото други подобни загиващи звезди, и около 100 милиарда пъти по-бързо, отколкото губи маса нашето Слънце.


В действителност, изтичането на материя се оказва само 10 пъти по-бързо, отколкото е възможно за една звезда, сама по себе си, да създаде условия за изхвърляне на материя. Затова и околното ѝ пространство е толкова студено. Но най-добрата хипотеза, която обяснява случващото се, е намесата на друга звезда, която създава условията за толкова бурно изхвърляне на материя.

“Единственият начин да бъде изхвърляна толкова огромна маса с такива огромни скорости е гравитационното взаимодействие между две звезди, с което може да се обясни и ултра-студеният поток”, обяснява Раджвендра Сахай, астроном от NASA.

Сахай е водещ автор в изследването, публикувано в The Astrophysical Journal, в което се описват констатациите за мъглявината Бумеранг. Наблюденията са извършени с помощта на телескопа Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) в Чили.

Формата на мъглявината прилича на пясъчен часовник. Това се дължи на потоците материя, изхвърляни от централната звезда. Вътрешните региони от прах и газ биват пометени, разширявайки се в районите по краищата на мъглявината.  За да достигнат до краищата на мъглявината, изхвърлените потоци материя пътуват 3 500 години със скорост от 150 километра в секунда. Мъгляивината Бумеранг е от типа рефлекторни, т.е. сиянието ѝ се дължи на светлината, излъчвана от звездата, която я е породила.


През 1995 година, когато е открита мъглявината Бумеранг (в каталозите е записана като  LEDA 3074547), астрономите установяват, че тя поглъща светлината от космическия микровълнов фон. Това е радиацията, останала от Големия взрив и температурата на лъчението е едва 2,725 градуса над абсолютната нула. Фактът на абсорбиране показва, че мъглявината трябва да е с още по-ниска температура. Чрез наблюдения на спектъра на мъглявината е измерена температурата ѝ.

Макар че това е най-студеният регион в познатия ни космос, там не е измерена най-ниската температура, регистрирана някога. Честта да носи званието рекордьор се пада на Националната лаборатория в Гран Сасо, Италия, където е постигната температура от смразяващите 0,006 Келвина (-273,144°C).

Все пак, към момента мъглявината Бумеранг си остава най-студеният регион, познат ни извън Земята. В крайна сметка обаче, някога червеният и ядрото му ще се свият и ще станат по-горещи, формирайки планетарна мъглявина, в която прах и газ ще се отделят от звездата.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...