10 юни 2017 г.

Екип изследователи, ръководен от геофизика от Хавайския университет Рет Бътлър, е проучил исторически свидетелства за опустошително цунами, връхлетяло брега на Санрику, Япония през 1586 година. Досега се приемаше, че причината за тази гигантска вълна цунами е земетресение в Лима, Перу. Но новите данни показват, че земетресението, предизвикало бедствието, е с епицентър на съвсем друго място – в района на Алеутските острови, които са архипелаг от вулканичен произход, разположен между Аляска и Камчатка.


Откритието е направено на база изследвания на утаечни отлагания в хавайската пещера Макауваи. Учените са извършили и радиовъглероден анализ на фрагменти от корали, изхвърлени на брега през XVI век. С използването на по-прецизния урано-ториев метод за радиовъглеродно датиране, учените са установили, че появата на коралите в пещерата на сушата съвпада по време с разрушителното цунами на Санрику.


Детайлният анализ на земетресението в Перу показва, че то не може да породи толкова силно цунами. Като главна причина, предизвикала най-мощното цунами в историята на Япония, учените определят мегземетресение с епицентър на Алеутските острови. Трусът по оценки на експертите е бил с магнитуд 9,25 степен по скалата на Рихтер.

Новите данни, за които учените са публикували статия в списание phys.org, ще позволят по-добре да се разбере активността в района на Тихоокенаския огнен пръстен – област по периметъра на Тихия океан, в която се намират повечето от действащите днес на планетата вулкани, и където земетресенията са почти ежедневни явления.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...