16 януари 2017 г.

Двете фигури на "неолитни Венери", открити през летните месеци на миналата година при разкопки в 9000-годишния неолитен град Чаталхьоюк, са изображения на възрастни жени, а не символично представяне на богинята-майка Кибела, твърди експерт.

"Фигурите са символични, но представят възрастни жени с висок обществен статут, а не богини, както се смяташе по-рано", казва ръководителят на разкопките професор Йън Ходър от Станфордския университет. Така той коментира пред турския Huttiyet daily двете миналогодишни "неолитни Венери", представящи женски фигури с "отличително провиснали гърди, бедра и кореми".

След като Джеймс Меларт открива през 1958 година останките от Чаталхьоюк в централната част на Анадола, провинция Коня, на мястото са извършвани разкопки през 1961, 1963 и 1965 година. Следва продължителна пауза и чак през 1993 година под ръководството на Ходър активните археологични проучвания са възобновени.

Професорът подчертава, че през изминалата година е имало няколко интересни находки. В годишния доклад са включени и двете фигурки с типични за възрастни женски тела форми. Те са открити върху погребения под пода на някогашно неолитно жилище, намиращо се близо до източната стена на града.

"Смятаме, че статуетките преднамерено са оставени на тези места. Мраморната статуетка е открита близо до обсидианово острие на нож. Няколко дни по-късно открихме и втората фигура, издялана от варовиков камък. Втората фигурка има включвания от галенит, които блестят на светлина. В нея има две малки дупчици и е много вероятно да е носена на врата като амулет или огърлица", разказва Ходър.


Професорът подчертава, че мястото, където са открити, е съвсем умишлено избрано и това е от голямо значение. "Там, където ги открихме, както и това, че бяха заровени заедно с обсидианово острие, ни кара да мислим, че фигурите са "погребани" на мястото, за да заместят истинските тела", обяснява Ходър.

Йън Ходър припомня, че в медиите информацията за находката е оповестена като "фигури на богинята майка Кибела". "Изследователите Лин Мескъл, Каролин Накамура и Лидзи Дер обаче доказват, че характерните форми на гърдите, корема и бедрата на фигурите са символично представяне на телата на възрастни жени, които са с висок авторитет и заемат водеща роля в общността, населявала Чаталхьоюк. Т.е. не става дума за символично представяне на Кибела", казва в заключение професор Ходър.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...