15 януари 2017 г.


Видният китайски лингвист Чжоу Югуан почина на 111-годишна възраст. Той остана в историята със създаването на системата „Пинин“, която превръща китайските символи в думи, написани с букви от латинската азбука. Въведена още през 1950 г., тя помогна на милиони хора, изучаващи чужди езици.

Югуан е роден през 1906 г. в семейство на аристократи. Като млад бяга от Китай по време на гражданската война между комунистите и националистите, отивайки да работи за китайска банка на Уолстрийт. При посещения в Принстън дори на два пъти се среща с Алберт Айнщайн. След комунистическата победа през 1949 г. той се връща в родината си, за да учи икономика, и става близък сътрудник на управляващата партия.

В своята автобиография пише, че е бил привлечен от комунистите на Мао Дзедун, защото по това време те са се рекламирали като демократи. През 1955 г. е назначен от правителството за съпредседател на комисията, натоварена с повишаването на грамотността чрез реформиране на китайски език.

Системата „Пинин“, която Югуан създава, се използва в училищата в Китай и е инструмент за повишаване на грамотността на страната от около 20% през 1955 г. до повече от 90 на сто днес. Това за жалост не го спасява от Културната революция през 1966 г., по време на която са били преследвани интелектуалци. Той е изпратен да работи в трудов лагер в Нинся за повече от две години, разделен от съпругата и сина си.

След това лингвистът се превръща в яростен критик на комунистическото правителство. Той бе заявил по-високи очаквания към Дън Сяопин, който стартира реформи на пазара, помогнали на Китай да се превърне във втората най-голяма икономика в света.

Югуан обаче твърди, че реформите са били недостатъчни без политическа промяна. „Не е важно, че китайците стават богати. След 30 години на икономически реформи, страната все още трябва да поеме по пътя на демокрацията“, казва той, цитиран от БГНЕС.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...