15 януари 2017 г.


Няколко древни цивилизации са оставили след себе си следи от пътищата, които са изграждали, за да поддържат ефективни комуникации и търговски връзки в своите "сфери на влияние". Доскоро като модел за ефективно съграждане и поддръжка на пътищата в древността служеше Рим. Но наскоро откритите в Гватемала следи от система от "скоростни пътни артерии", свързваща култови центрове на маите, отдалечени на 240 километра едно от друго, показват, че и тяхната цивилизация е създала такива структури, които могат да съперничат на римските.

Откритието е направено през миналия месец от изследователи, работещи в рамките на проекта Mirador Basin. В района на Мирадор се намират множество пред класически обекти за маите, като Ел Мирадор, Накбе, Ел Пескеро, Ел Тинал, Уакна и Хуланл.

Джунглата е погълнала древните пирамиди в Ел Мирадор
Изследователите са използвали LIDAR технология за картографиране. Така са забелязали следите от 2000-годишни "магистрали". Light Detection and Ranging (LIDAR) е технология за геодезични проучвания, извършвана посредством наблюдение от въздуха. С нейна помощ се съставят 2D и 3D карти с висока резолюция. LIDAR технологията позволява на изследователите да "надникнат" там, където иначе ги възпрепятства гъстата джунгла.

Екипът е ръководен от Ричард Хансен, археолог и антрополог о Университета в Юта. Резултатите от изследването ни предоставят нов поглед върху иновативните решения, използвани в древността от цивилизацията на маите.

LIDAR технологията разкрива сложна пътна система в Ел Мирадор
Ел Мирадор е най-големият град на маите, открит на територията на съвременна Гватемала. Там е открита и най-голямата известна пирамида в Централна Америка. Намира се сред джунглата в северната част на Гватемала. Ел Мирадор се е простирал на територия от 2,158 кв. км. и в периода на най-голям разцвет градът е населяван от около един милион души. По думите на Ричард Хансен, това е "първият град-държава в цяла Америка".
Проучванията с LIDAR технологията показват, че под гъстия балдахин от растителност в джунглата, са скрити древни канали, отбранителни валове, пирамиди, диги и тераси, свързани със сложна система от пътища.

Илюстрация опитва да пресъздаде начинът, по който някога е изглеждал Ел Мирадор
Учените смятат, че за пръв път в Ел Мирадор жителите му са започнали да изграждат кошари и специални заграждения, където са отглеждали много домашни животни. Хансен е убеден, че сложната система от селскостопански сгради и заграждения е доказателство, че в района на Мирадор производството на месо от домашни животни е било доведено "промишлени мащаби". Той обаче подчертава изрично, че са необходими допълнителни изследвания на терен, за да се открият нужните доказателства, в подкрепа на тази теория.

LIDAR-ът показва пътища, насипи, канали, тераси и сгради за отглеждане на домашни животни
Откриването на мрежата от пътни артерии в района на Мирадор, както и новите пирамиди, ще даде на изследователите ценна информация за самия град, както и за останалите поселения на маите в същия регион.  Предстоящите нови проучвания биха могли да хвърлят още светлина около причините, довели до упадака на цивилизацията в района на Мирадор, случил се около 150 година от новата ера.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...