16 януари 2017 г.

Фрагмент от картината "Един елегантен прием", показващ чаена церемония по време на императорски прием за официалните лица от свитата му
Археолози съобщават, че са идентифицирали най-древните останки от висококачествени чаени листа. Находката е от гробницата на Дзин Ди - китайският император от династията Хан, отправил се в задгробния живот добре запасен с храни, оръжия, армия от керамични фигурки и колесници, погребани заедно с впрегнатите в тях коне в гробницата му.

Гробницата на император Дзин Ди (пълното му посмъртно име е Сяодзин хуанди, или Сяодзин ди), който почива през 141 г. пр.н.е., е открита през 90-те години на ХХ век. Учени от Китайската академия на науките в момента извършват спектрален анализ на голяма част от артефактите, сред които и останките от органични вещества, съобщава The Independent.
Част от находките от гробницата на Дзин Ди са изложени в музеи
Учените са идентифицирали чаените листенца по миниатюрни кристализирали останки. Преди това никъде не са откривани по-стари останки от висококачествен чай, въпреки че в текст, датиращ от 40 г. пр.н.е. се споменава за търговия с чай с Тибет.

Както следва да се очаква за един император, чаените листа се оказват от най-превъзходно качество – най-крехките млади листа от чаеното дърво, които се берат преди да са се разтворили изцяло. В гробницата на императора са намерени още запаси от ориз, просо и лобода.

Мястото за вечен покой на Дзин Ди е открито близо до столицата на царството му древният град Чанъан, днешен Сиан. Гробницата е отворена за посещения и е сред задължителните обекти за туристите, посетили града.
Керамични фигурки на воини, открити в гробницата на Дзин Ди
Дзин Ди изиграва важна роля в китайската история. Като владетел е смятан за либерално настроен. Успява да укроти аристократите и да отнеме част от привилегиите и властта им. Намалява драстично данъците в царството и по негово време населението значително повишава стандарта си на живот. Провежда законодателни реформи, с които цели да се защитят по-добре правата на обвиняемите, както и намалява доста от прекалено суровите наказания за някои престъпления.
Периодът на управлението му не минава без интриги и предателства, но 15-те години, през които управлява, са период на мир и възход в историята на Китай. През цялото време поддържа много ниски данъци, което му позволява сравнително лесно да овладява народните бунтове и така да осигури на сина си възможността да наследи трона империята.
Портрет на император Дзин Ди
Според легендата, чаят като напитка, е открит от втория от легендарните императори на Китай Шен Нун. Шен Нун е един от Тримата велики и го наричали още Огнения император или Повелителят на лекарствата. Легендите разказват, че майка му заченала, когато видяла дракон, затова и Шан Нун имал човешка глава и тяло на дракон. На него се приписва откриването на всички лечебни билки. Някъде около 2737 година пр.н.е. легендарният император сварил първия чай, като без да иска изпуснал листенца на чаеното дърво в гореща вода, приготвена за друга отвара. Шан Шун решил да пробва получилата се настойка и това станала първата чаша чай в историята.

Разбира се, невъзможно е да се установи доколко легендата е скрила достоверни факти в себе си. Но е несъмнено, че в Китай са пиели чай много векове, преди напитката да се появи в западните култури.
Японската чаена церемония е производна от китайските ритуали по приготвяне и пиене на чай
При предишни разкопки на гробници от времето на династията Хан са откривани кутии, за които се предполага, че са служели за съхраняване на чай, но без съдържанието им. Находката от гробницата на император Дзин Ди за момента остава най-ранната, в която са открити качествен сорт листа, от които се приготвя “божествения елексир за простосмъртни”. По време на династията Тан (618-906 година) чаят се превръща в национална напитка на Китай.

През VIII век таоисткият монах и писател Лу Юи пише труда “Ча Дзин” (“Чаен канон”), който е първото писмено произведение, описващо правилата за приготвяне и пиене на чай. Малко след това чаят е пренесен в Япония от будистки монаси, обучавали се в Китай. Прочутата по цял свят японска чаена церемония всъщност води началото си от ритуалите по пиене на чай, описани в “Ча Дзин”.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...