17 януари 2017 г.


В пещерите Bluefish в Юкон, Канада, археолози са се натъкнали на кости със следи от обработка с остър предмет. Останките са на повече от 24 000 години, твърдят учените, което ги прави най-древните, откривани до момента на Северноамериканския континент. Доскоро се смяташе, че представителите на културата Кловис са първите обитатели на континента. Новото откритие обаче предполага, че хората са се заселили значително по-рано - цели 10 000 години преди културата Кловис.

От десетилетия е прието, че първите жители пристигат в Америка от Сибир, преминавайки през все още съществувалата суша, свързвала Азия и Америка през днешния Берингов проток. Това, според досега съществуващите теории, се е случило преди около 14 000 години. След това местните вече бързо колонизирали континента. Артефакти, останали от тези древни хора, представители на т.нар. култура Кловис (по името на едно от местата в Ню Мексико, където археолозите са намерили такива находки), са откривани на много места - от Канада до най-северните точки на Северна Америка.

Каменни сечива, асоциирани с културата Кловис
Новите находки в Канада на кости със следи от обработка с остър предмет обаче подкрепят теорията, според която в Америка са живели хора далеч по-рано от представителите на културата Кловис.
Откритието е направено в пещерите Bluefish в Юкон - комплекс от три малки пещери. Към момента това са най-древните следи и археологически доказателства в подкрепа на теорията за по-ранното заселване на континента. Учените са  намерили кости от мамути, коне, бизони, елени, вълци, антилопи, мечка, лъв, птици и различни риби, като на много от тях са открити следи, оставени от остри каменни предмети, с които са били разфасовани.

На това място първи провежда разкопки археологът Жак Цин-Марс през 1977-78 година. Първоначалното датиране предполага възраст отпреди 25 000 години. Твърденията му тогава обаче са приети с недоверие и отхвърлени, тъй като не се вписват в теорията за това, че представителите на културата Кловис са първите заселници на Америка. Новото изследване, за което пише списание PLOS One, подкрепя първоначалното датиране, което на практика доказва, че мястото е обитавано още преди 24 000 години.

Резки по челюстна кост от измрелия юконски кон. Тези следи доказват човешкото присъствие в Юкон преди повече от 24 000 години.
Като част от изследването учените са анализирали 36 000 различни животински кости, открити в трите пещери на комплекса. Върху 38 до 56% от костния материал са открити следи от "зъбите на хищници". Установени са обаче и 15 костни проби, за които безусловно може да се твърди, че имат следи от човешка дейност. При други 20 кости сигурността за човешка намеса не може да бъде абсолютно доказана. "Следите, идентифицирани по тези кости очевидно не са резултат от климатично-почвени процеси или от хищническа дейност", пишат изследователите. "Присъствието на множество прави и паралелни резки по костите с вътрешни неравномерности по разрезите, установени при две от костните проби, напълно елиминират възможността за дейност от страна на хищни животни".

Кост от пещерата Bluefish със следи от човешка дейност
Откритието е значимо, защото подкрепя теорията, че преди да се разселят по Северна и Южна Америка, предците на американските индианци са прекарали значително време в изолация в т.нар. "Берингово убежище". Това се е случило през последния ледников период, когато ледниците са покривали най-големи територии. В заключение учените пишат: "В допълнение на това, че пещерите Bluefish са най-древното археологическо находище на континента, резултатите от проучването дават археологични доказателства за "хипотезата за Беринговото убежище", която предполага генетична изолация на местното население в продължение на целия ледников период и последвалото разселване на тази популация в Северна и Южна Америка след края на ледниковата епоха".

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...