25 май 2016 г.

Според археолога Майк Паркър-Пирсън от Университетския колеж в Лондон построяването на Стоунхендж се оказва не чак толкова сложна работа. Ученият, заедно с колеги и студенти, изучаващи археология провежда полеви експерименти, с които да провери хипотезата си, пише The Telegraph.

Най-вероятно, според Паркър-Пирсън, огромните каменни блокове, от които е построен Стоунхендж, са доставени до мястото на строежа върху импровизирани дървени шейни, придвижвани върху “настилка” от дървени трупи. Шейната с натоварения върху нея блок е дърпана с помощта на въжета от няколко души. По-рано същият начин е разглеждан и от други учени, които обаче го оценяват като много неефективен. Затова и методът на преместване на каменните блокове е определен като “малко вероятен”.

В новото практическо изследване обаче, археолозите демонстрират, че десетина души са достатъчни, за да предвижват тежащ един тон каменен блок със скорост от 0,6 метра в секунда (товарът следва да се тегли без прекъсвания).

През неолита, когато е построен Стоунхендж, в района на строежа му са живеели няколко хиляди души. Това е осигурявало достатъчно работна ръка, необходима за транспортирането на тежащите по няколко тона каменни блокове.

През декември миналата година Паркър-Пирсън изказа хипотезата, че за издигането на Стоунхендж каменните монолити са донесени в Уилтшър (където се намира днес) от Уелс. Стоунхендж е построен преди 4-5 000 години. Най-тежките от блоковете му тежат по 30-40 тона. И досега не е ясно за какво точно е служило древното съоръжение.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...