25 май 2016 г.

Саркофагът на Сатжени в новооткритата гробница
Испански египтолози съобщават, че са открили гробницата на жена на име Сатжени, живяла по времето на управлението на XII-тата династия в древен Египет. Находката е извършена в некропола край Кубет ел Хава, западен Асуан в Египет.

Екипът археолози от университета в Хаен, Испания, извършва разкопки в Западане Асуан от 2008 година насам и вече е открил няколко непокътнати гробници, отнасящи се към различни времеви периоди от историята на древен Египет. Последната им находка обаче е сред най-впечатляващите.

Воденият от Алехандро Химемес-Серано екип попада на гробницата на Сатжени, която е била една от влиятелните дами на своето време. Според изнесената пред El Confidencial информация, в гробницата учените са открили останките на жена, които са погребани в два дървени саркофага. Надписите по гробницата и саркофага дават възможност да се идентифицира коя точно е погребаната жена.
Надписът, позволил да се идентифицира кому е принадлежала гробницата
Сатжени е била майка, дъщеря и съпруга на важни и властни хора. Семейството ѝ е било сред висшите служители и приближени по време на управлението на фараона Аменемхет III – периода между 1800-1775 г. пр.н.е. Сатжени е дъщеря на принц Сарнбхут II. По-късно става майка на Хекаиб III и Амаени Сенб, двамата високопоставени управители на Елефантина, наместници на фараона в града по времето на Аменемхет III.

Тялото на Сатжени е мумифицирано, повито в ленени ленти и положено в два саркофага, изработени от кедрово дърво, внасяно от Леванта. Лицето ѝ е покрито от маска. Вътрешният от двата саркофага се е запазил много добре, което ще позволи съвсем точното определяне на годината през която е отсечено дървото, от което е изработен.

Алехандро Химемес-Серано обяснява: “Мумията на Сатжени почива в онази позиция, в която е поставена при погребението. Всичко е много добре запазено, така че се надяваме да успеем при бъдещите анализи да разберем на каква възраст е починала, заболяванията, които е имала; да разберем повече за етническата ѝ принадлежност и за начина на живот, който е водела”.
Бюст на Аменемхет III
Периодът на управление на Аменемхет III е определян като един от най-впечатляващите в историята на древен Египет. Аменемхет е познат като велик строител на пирамиди и много умел военен лидер. По негово време е завършен строежът на канал, по който водите на река Нил се пренасят към долината на оазиса Фаюм. Съоръжението е с дължина 16 километра.
По всичко личи, че управлението му е било и период, през който жените са имали възможността да се издигнат до високи постове в държавната йерархия. Нещо повече, дъщерята на Аменемхет III – Нефрусобек (Собекнефру) става едноличен владетел на Египет, наследявайки брат си на трона на царството. Вероятно тя е първата от известните жени фараони в историята.

Маската с лице на жена, открита в гробницата
През 2014 година испанският екип, работещ в Кубе тел Хава също под ръководството на Алехандро Химемес-Серано, открива гробницата на сина на Сатжени – Хекаиб III. Той е назначен за управител на Елефантина и главен жрец на бог Кхнум. В гробницата му учените се натъкват на богато украсен саркофаг и останките от погребалната му маска. Сред другите важни находки на същия екип археолози е намирането на най-древните към момента останки на жена, която е страдала от рак на гърдата. Тя е живяла в периода на VI-тата династия (около 2200 г. пр.н.е.) и е била от аристократично семейство в Елефантина.

“Нашата работа е фокусирана върху проучване на историята на високопоставените лица в Елефантина по време на Старото и Средното царство в Египет. През последните години сме се концентрирали върху погребалните комплекси от времето на XII династия, но откритията ни водят и до находки от други периоди”, обяснява Алехандро Химемес-Серано.

Голямата цел, която испанските учени са си поставили, е да проучат и пресъздадат погребалните ритуали на древните управители на Елефантина, както и да научат как са живели те и семействата им през периода между 2250 и 1750 г. пр.н.е. Некрополът на Кубет ел Хава все още пази много тайни. Екипът испански археолози се надява в скоро време да разкрие доста от тях.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...