26 май 2016 г.

Компанията Airbus е патентовала хеликоптер, чиято конструкция ще му позволи да стане най-бързият в света от този тип летателни апарати. Новата машина ще може да развива скорост до 470 километра в час. Патентованият летателен апарат представлява преработена версия на експерименталния модел Eurocopter X3, разработен от дъщерна компания на Airbus.

В новият модел са добавени допълнителни тягови винтове, които също са монтирани на крилете, но за разлика от Eurocopter X3, те не са отпред, а отзад, за да се намали нивото на шума. Хеликоптерът ще използва два двигателя Rolls Royce Turbomeca RTM322.

Към момента стандартната за хеликоптерите скорост е 240-260 километра в час. Най-бързи сред масовите модели в света са  американският Boeing CH-47 Chinook и руският Ми-24. Първият може да развива скорост до 310 км/ч, вторият – около 60 км/ч по-висока при краткотраен “турбо” режим на работа.

Eurocopter X3 е произведен в единичен екземпляр. По време на експерименталните полети успява да достигне до рекордната скорост от 472 км/ч. В момента Eurocopter X3 може да се види в експозицията на Музея по авиация и космонавтика в Париж (Франция).

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...