31 март 2016 г.

Археолози от музея “Метрополитан” в Ню Йорк показват дигитално възстановения “оригинален” вид на древен египетски храм. Специалистите са се постарали, с помощта на съвременните технологии, да възпроизведат цветово детайлите от стените на храма, такива, каквито са били по времето на фараоните.

Много от оригиналния облик на пищните някога древни египетски архитектурни паметници са се загубили през хилядолетията. Едни са попадали под вода, други са изтрити от пясъчните бури, връхлитащи от пустинята.

Но днес учените разполагат с много начини и са натрупали познания, които им помагат да пресъздадат древните паметници в оригиналният им вид – пъстри и впечатляващи с изяществото на детайлите си. Експертите са използвали налагането по дигиталeн път на цветовете върху останките от храма от Дендур, които днес се съхраняват в музея “Метрополитън”.

Храмът е завършен през 10 година, по времето, когато Рим е управляван от император Август. Построеният някога край бреговете на Нил храм е заплашен от наводнение, затова през 60-те години на ХХ век под егидата на ЮНЕСКО, останките му са подарени от египетското правителство на правителството на Съединените щати. През 1967 година президентът Линдън Джонсън ги дарява на музея “Метрополитън”.

В рамките на проект, наречен “Оцвети Храмът”, екип от служители на музея, чрез технологии използвани в картографията и високоточни прожектори, се опитва да върне цветният облик на храма в онзи му вид, преди времето да заличи цветовете от камъка.

Дигиталната възстановка е само на една от сцените, гравирани върху камъка. На нея е изобразен римският император Октавиан Август, облечен като фараон, да поднася вино на бога на небесата Хор и на богинята на любовта Хатор. Като владетел на Египет по това време, Август вероятно е целял местното население да го отъждествява с традиционните управници на Египет – фараоните.

След детайлно проучване на изследванията на храма, проведени през XIX и XX, екипът разработва няколко цветови схеми, чрез които максимално точно да възпроизведе античните цветове, с които са били боядисани фигурите.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...