4 февруари 2016 г.

Пирамидата на Цестий през 2012 година
Малцина може би знаят, че в сърцето на Рим може да се види пирамида на 2000 години. Тя е построена като гробница за Гай Цестий Епулон, претор и народен трибун през 43 г. пр.н.е., който почива през 12 г. пр.н.е. Пирамидата е единствената, запазила се до днес от древността. В продължение на десетилетия обаче паметникът не е поддържан и мраморната ѝ облицовка е почерняла от замърсения градски въздух. Благодарение на японски бизнесмен пирамидата е почистена и отново е отворена за посещения, но засега само с предварителни записвания.

Associated Press съобщава, че Иузо Ияги, собственик на голяма текстилна компания, дарява 2 милиона евро за реставрация на пирамидата на Гай Цестий. Паметникът отново блести с белотата на мраморната си облицовка. Нещо повече, пирамидата вече ще бъде почиствана от екип специално обучени катерачи, което ще направи ненужно използването на скъпата поддръжка с изграждане на скеле.
Иузо Ияги в началото на реставрацията
Разбира се, най-известни в света са трите големи пирамиди от платото Гиза в Египет. Подобни структури обаче има на различни други места в Египет и извън него. Например, пирамиди, изградени в египетски стил, са открити на юг, в територията на днешен Судан. Тези пирамиди са построени от владетелите на древното царство Куш.

През 30 г. пр.н.е. Египет става провинция на зараждащата се Римска империя. През 23 г. пр.н.е. римските легиони се отправят на военна експедиция в териториите на Куш. Много е вероятно египетските или кушитските пирамиди (или и двете, макар че по своята структура пирамидата на Цестий да е по-близо до нубийските пирамиди в Мерое, например) да са станали повод за появата на подобна конструкция на едно от най-невероятните места – Рим.
Фрагмент от картината "Видението на кръста" на Рафаел. На заден фон се вижда "Пирамидата на Ромул"
Трябва обаче да се знае, че пирамидата на Цестий не е единствената, построена в египетски стил пирамида в Рим. Някога във Вечния град е имало друга пирамида, известна като “Пирамидата на Ромул”. Между другото, през Средновековието пирамидата на Цестий е наричана “Пирамида на Рем” и дълго време се шири схващането, че тези две структури са гробници на легендарните основатели на града. По-голямата, “Пирамидата на Ромул” се намирала между Ватикана и мавзолея на Адриан, известен като Сант Анжело. Някъде през XVI век обаче тя е разградена, а мраморът от нея е използван с градежа на базиликата “Свети Петър”.
Пирамидата на Цестий като част от Аврелиевите стени
Пирамидата на Цестий е построена край древния Виа Остия – пътят, свързвал Рим с пристанищния град Остия. Строежът е извършен през периода между 18 г. пр.н.е. и 12 г.пр.н.е. Ядрото на неправилната пирамидална структура е от бетон, облицован с тухли. Отвън пирамидата е с облицовка от бял мрамор, добит от известната кариера Luna в Етрурия. Основата на паметника е квадрат с дължина на страната 29,5 метра, а височината на пирамидата е 36,4 метра.
Погребалната камера на пирамидата
Вътре в нея е изградена погребална камера с площ от 23 квадратни метра. В съответствие с египетските традиции, камерата е зазидана след погребението. През III век пирамидата става част от отбранителната система, известна като Аврелиеви стени. Една от южните порти на града – Портата на св. Павел се намира в непосредствена близост до монумента.
Надпис от стената на пирамидата
С течение на времето идентичността на пирамидата бива загубена. Едва около 1600-та година отново става известно кому е принадлежала. По това време е извършена и първата реставрация на паметника и се разкриват надписите на лицевата ѝ страна. Според гравираното на източната и западната стени на пирамидата, тя е изградена като гробница за Гай Цестий Епулон, син на Луций от триба Побилия. В надписа се споменава още, че Цестий е претор и народен трибун, както и септемвир на Епулоните (колегия от жреци, отговорни за провеждането на празненства в чест на различни богове). Друг надпис посочва, че строителството на монумента продължило точно 330 дни.
Иузо Ияги по време на последните етапи от реставрацията
През вековете пирамидата на Цестий губи много от началния си блясък. Първият сериозен ремонт по нея е извършен около 1600-та година. През 2001 година е реставрирана погребалната камера. През 2011 година бизнесменът Иузо Ияги се заема с финансирането на пълната ѝ реставрация.
Пирамидата на Цестий с реставрираната си облицовка
Пред репортери археологът Леонардо Гуарниери съобщава, че се възобновяват посещенията за туристи. Те ще могат да разгледат пирамидата, която отново е с първоначалния си блясък, както и погребалната камера с фреските в нея. Посещенията са два пъти седмично и се извършват срещу предварителни заявки, които трябва да се направят през сайта www.coopculture.itю

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...