4 февруари 2016 г.

Млади пингвинчета са се строили наблизо до оставения да ги наблюдава възрастен по време на антарктическа виелица. Снимката е заснета от 53-годишния фотограф и инженер Гюнтер Рейхел. Въпреки лошите атмосферни условия, той в продължение на няколко дни наблюдава колония от тези красиви, неумеещи да летят птици.

Най-малкият от пингвините на снимката е на не повече от три месеца. Съвсем разбираемо малките търсят защитата на възрастните, за да може по-леко да понесат студа и снежните бури.

“Обикновено по време на буря единият от родителите остава при малките, докато другият отива да търси храна. Температурата на въздуха в обикновен слънчев ден се движи около -24 градуса по Целзий, затова малките пингвини имат нужда периодично да се стоплят от родителите и събратята си, за да оцелеят през зимата”, разказва авторът на снимката.

По думите на Рейхел, в ареала, където е направил снимката, живеят две колонии пингвини. Едната се състои от няколко стотици възрастни и малките им, а втората – от няколко хиляди. Двете групи живеят на разстояние около километър една от друга. Но през нощта и по време на снежни бури, пингвините се събират заедно, за да може с телата си да осигурят на малките някаква защита от вятъра. Вътре в тази “тълпа” от пингвини температурата може да достигне и до 37 градуса, което позволява на мъниците да се стоплят.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...