4 февруари 2016 г.

Кралят на Мароко Мохамед VI откри слънчева централа, която ще се превърне в най-голямата по рода си в света, когато бъде напълно завършена през 2020 година.

Електроцентралата е построена в пустинята Сахара, на югоизток от Казабланка, близо до град Варзазат. Пълната мощност, която ще произвежда в завършения си вид е 500 мегавата, което се равнява на около половината мощност на един съвременен атомен реактор.

Половин милион параболични огледала отразяват слънчевата светлина, фокусирайки я върху тръби, по които тече вода, подгрявана от концентрираната слънчева енергия. Водата се изпарява, а парата се използва за задвижване на турбините на електрическите генератори. За да се обиколи пеша площта, върху която са разположени съоръженията, са необходими два часа и половина, пише ВВС.

Еколозите обаче са притеснени и от този вид електроцентрали. Притесненията им са, че водата, необходима за работа на електроцентралата, може да намали съществено запасите от близките природни водоеми.

Мароко планира до 2030 година да покрива 52% от нуждите си от електричество с генерирането му от възобновяеми източници. Освен екологичните плюсове, страната се надява по този начин да намали средствата за внос на нефт и други енергоносители.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...