15 януари 2016 г.

Така би изглеждала свръхновата в нощното небе на планета, намираща се на 10 000 светлинни години от нея
Астрономите на НАСА откриха най-ярката свръхнова звезда, регистрирана в историята. Тя е звезда, намираща се на 3,8 милиарда светлинни години от Земята. Тя излъчва светлина 570 пъти по-силна от тази на нашето Слънце.

Откриването на ASASSN-15lh ще даде нови данни за изучаването на природата на свръх ярките  свръхнови звезди (SLSNs), които излъчват огромни количества енергия, надвишаваща в пъти по-скромните “обикновени” свръхнови.

ASASSN-15lh дори и по стандартите за свърхнова звезда е “луда работа”, казват специалистите. За четирите месеца, откакто учените я наблюдават е излъчила повече енергия, отколкото нашето Слънце ще освободи през цялото си съществуване. Астрофизиците са озадачени от възможните обяснения за толкова бурното протичане на процесите. Теоретичните модели не предлагат готов отговор кое прави възможно съществуването на толкова мощна свърхнова звезда.

Когато звезда, бяло джудже, започне да изсмуква материя от звезда-компаньон и натрупа достатъчно критична маса, то избухва, превръщайки се в свръхнова от тип Ia. Избухването на такива звезди е по принцип процес, движещ се в много тесни граници. А това от своя страна дава на астрономите ценен метод за определяне по яркостта им на разстоянията във Вселената. Другият тип свръхнови звезди се раждат в следствие колапса на ядрото на гигантски звезди. При тях яркостта варира в по-широки граници, но обикновено не надвишава десетки пъти “нормалната” за избухването на сврухнова звезда освободена енергия. Една на хиляда свръхнови се проявява като особено мощна и излъчената от взривяването ѝ енергия надвишава в стотици пъти “нормата”. Съвременната наука е “видяла” твърде малко от тези мощни гигантски свръхнови, затова и познанията ни за тях са доста ограничени.

Свръхновата ASASSN-15lh е засечена на 14 юни 2015 година с помощта на телескопи от автоматичната система All Sky Automated Survey for Supernovae (ASASSN), която е специално разработена да улавя появата на такива обекти. Избухването ѝ е в галактика, намираща се на 3,8 милиарда светлинни години от нас. По дистанцията, на която се намира и яркостта, която се наблюдава, астрофизиците са изчислили мощността на излъчваната от свръхновата звезда енергия.

Освен с яркостта си, ASASSN-15lh озадачава и със спектъра си в зоната на водорода и хелия. Повечето свръх ярки свръхнови звезди до този момент са наблюдавани в галактики-джуджета, които не се отличават с особена светимост, но са места, на които протича активно формиране на млади звезди. Галактиката, в която избухва ASASSN-15lh е по-ярка от Млечния път и формирането на звезди в нея е доста слабо.

За четири месеца наблюдения астрофизиците са изчислили, че свръхновата е излъчила енергия, равняваща се на 1,1x1045 джаула, а в пика на излъчването мощността му е била 20-50 пъти по-голяма от това на цялата ни галактика.

Повечето учени приемат, че подобни мощни избухвания се дължат на неутронни звезди, които притежават невъобръзимо мощни магнитни полета. Наричат се магнетари. Мощта на такива избухвания се крие във въртенето на изключителната сила на магнитните полета. Но не всички приемат това обяснение. Най-вече заради бързото намаляване на светимостта на новооткритата свръхнова звезда – при експлозиите на магнетар това се случва с по-бавни темпове.

По-късно през годината телескопът “Хъбъл” ще бъде насочен към ASASSN-15lh, за да се съберат още данни за случилото се.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...