15 януари 2016 г.

Дали човек ще преодолее бързо една раздяла, или ще се потопи в тъга и самосъжаление, се определя от базовите му представи за самия него. Това са данните, които учени от Станфордския университет в САЩ са получили по време на поредица експерименти, в които участват почти 900 човека.

Анкетирането на всички участници е проведено онлайн. Задачата им е да отговорят на въпроси, свързани с хипотетична ситуация, в която се оказват отхвърлени от страна на любимия си човек, както и дали реално са се сблъсквали с такава ситуация. Значителна част от въпросите в анкетата са насочени към определяне на това, дали човек е променил отношението спрямо себе си, след като е преживял реална раздяла. Освен това, с помощта на въпросника учените са установили как участниците възприемат себе си като цяло – като човек, способен да се променя и развива, или като човек със “завършен” и “статичен” характер.

Оказва се, че хората, които гледат на себе си като на “завършени” и личности, преживяват разделите много по-дълго, отколкото онези, които вярват, че имат способността да се развиват. Нещо повече, този, който се усеща като неподлежащ на промени, по-често приема отхвърлянето като някакви допълнителни сведения за себе си, които нанасят допълнителни щети на личния му живот и поставят под съмнение създаването на нови връзки в обозримо бъдеще. Подобен ефект от раздялата се обяснява с това, че след неуспеха си човек заема отбранителна позиция и това повлиява връзките му с околните.

Онези, които вярват във възможностите си да се развиват, по принцип са по-големи оптимисти и по-бързо се съвземат след края на една връзка.

По-рано миналата година австралийски учени съставиха списък на най-често срещаните причини, които водят до края на връзките.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...