28 октомври 2015 г.

Богатите на калий и фибри банани помагат да се запазва здравето на сърцето, подпомагат храносмилателната система, помагат и за сваляне на килограми, а дори се борят и с депресията. Сега учени от САЩ, Германия, Ирландия, Канада и Белгия са доказали, че съдържащите се в бананите вещества могат успешно да се борят с грипните и други вируси.

Изследователите са съсредоточили усилията си в изучаване на свойствата на един от органичните белтъци от групата на лектините. Учените са открили, че този протеин е способен да разпознава молекулите захар, които “прикриват” много от вирусите и клетките. Засега не е ясно какъв е механизмът, по който лектинът “разпознава” тези молекули, но специалистите са сигурни в едно: в него се крие ключът към разбирането на това, как може да се контролира процеса на свързване на вируса със здравата клетка. Екипът се надява, че разработката им в перспектива може да доведе до създаването на нов клас препарати за борба с грипните вируси.

Участниците в изследването твърдо вярват в необходимостта да се разработят по-ефикасни от сега съществуващите средства за лечение на грип. Днешните препарати, в частност тамифлу, малко помагат на тежко болните пациенти и предизвикват пристрастяване. Медиците в екипа се надяват, че лекарствата на база съдържащите си в бананите лектини, които те наричат BanLec, ще помогнат да се борим по-успешно с вирусните епидемии, особено когато е трудно да се установи точната причина за заболяването.

Опитите през 2010 година да се използват BanLec за лекуване на ХИВ и СПИН не бяха успешни. Установени са редица странични ефекти, предизвикани от активните вещества в препаратите. По време на последващите изследвания учените са успели да модифицират BanLec, благодарение на което веществото успява да се справя с вирусите при заразени лабораторни мишки, без да предизвиква раздразнения или възпаления.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...