28 октомври 2015 г.

Намаляването на количеството захар, дори при запазване на калориите, поемани с храната и запазването на теглото, могат да подобрят значително здравословното състояние само в рамките на девет дни. Това са данни, получени от медици от Калифорнийския университет и Университета Туро (САЩ).

В изследването, извършено в детската болница към Калифорнийския университет, са участвали 43 деца на възраст между 9 и 18 години, страдащи от затлъстяване и метаболитен синдром – заболяване, което води до високо кръвно налягане, повишени нива на глюкозата и холестерина в кръвта, и до увеличаване на мастните тъкани в организма. Метаболитният синдром освен това повишава риска от развиването на сърдечно-съдови заболявания, инсулт и диабет от втори тип.

В рамките на девет дни децата са поставяни на диета с понижено съдържание на захар (10% вместо 28%) и фруктоза (4% вместо 12%). При това в порционите им са запазени някои от обичайните блюда и напитки, а въглехидратите, които децата си набавят чрез захарите, са предоставяни чрез заместители. Диетата е със същото съдържание на белтъчини, въглехидрати и калоричност, както домашното хранене на наблюдаваните в изследването деца. По време на теста медиците контролират теглото на децата, като се стараят то да остава непроменено.

Според резултатите от изследването, намаляването на употребата на захар за по-малко от две седмици е довело до намаляване на диастоличното (“долната граница”) кръвно налягане с 5 единици, нивата на глюкоза в кръвта с 5 пункта, холестерина – с 10 пункта. Подобрение се наблюдава във функционирането на черния дроб и намаляване а инсулина с една трета.

Лекарите отново подчертават вредата от захарта върху метаболизма. Според изводите им, доказателствата им са нагледни и значими, а най-важното е, че могат да помогнат за решаване на редица проблеми при децата, страдащи от наднормено тегло.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...