28 октомври 2015 г.

Учени от Планетариума в Иркутск съобщават за падането на голям метеорит в езерото Байкал. По данни на Астрономическата обсерватория към Иркутския държавен университет (ИГУ), метеоритът е заснет на 22 октомври, но съобщения за събитието стават публично достояние едва сега. Очевидци също са заснели видео с падането на метеорита.

В сайта на иркутския планетариум се съобщава, че небесният болид е засечен от две автоматични наблюдателни станции, собственост на обсерваторията на ИГУ, намиращи се в Тункинска долина.

“Обектът е прихванат на височина 67.2 км и изчезва от зрителното поле на камерите на височина 62,1 км над повърхността. Метеорното тяло се движи по “догонваща” Земята траектория, което е и обяснение за относително ниската му скорост спрямо планетата – в точката на откриване тя не надвишава 13 км/с, а към края на наблюдението на обекта, заради голямото съпротивление на въздуха, спада до 10 км/с”, се казва в съобщението на ИГУ.

Учените предполагат, че метеоритът е паднал в акваторията на езерото Байкал на разстояние около километър от брега в района на село Большое Голоустное. Болидът е забелязан от местните жители. В интернет пространството тече дискусия по падането на метеорита.

Според очевидци, едно парче се е отделило от метеорита и е изгоряло по-рано от основното тяло. Продължителността на наблюдение не надвишава 10 секунди по оценка на свидетелските публикации.
Учените са изчислили орбитата, по която се е движило небесното тяло преди да навлезе в атмосферата на Земята. Става ясно, че тялото е имало орбитален период от 2,88 години.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...