25 май 2018 г.

Хиляди къщички и бунгала покриват склона на долината Ларунг в Гардзе-Тибет. Безбройните дървени къщи и бунгала са домове за хилядите будистки монаси, които живеят на това място, разположено на почти 4 000 метра надморска височина.

През 1980 година в тази все още абсолютно пуста долина, ламата Нингма (Кхенпо Джигме Пунцог) основава академията Ларунг Гар, известна и като Будистки институт на петте науки. Въпреки отдалечеността си от “цивилизацията” много скоро Ларунг Гар се превръща в най-голямото в света училище по тибетски будизъм. Днес това място е дом за повече от 40 000 монаси, монахини и студенти.

Ларунг Гар условно е разделен на две части – женска, където живеят и се учат монахините, и мъжка. Всяка част има свой колеж. Обучението в колежите продължава между 6 и 13 години. През това време учениците получават пълно будистко образование, чиято основа са “петте големи науки” (философия на будизма, логика, изкуство и занаяти, медицина, граматика) и “петте малки науки” (синоними, математика и астрология, театрално изкуство, поезия, риторика).



Задължителните предмети са философия на будизма и логика. Изучават ги всички монаси, без значение от принадлежността им към една или друга будистка традиция или течение.

“Наистина е завладяващо изживяване да заснемеш такъв красив пейзаж. Местните жители, повечето от които са монаси или монахини, могат да те поразят със своята смиреност и дружелюбие. Да се посети Ларинг Гар наистина си струва, макар че той е доста откъснат от цивилизацията – най-близкият град Чънду се намира на 650 километра”, разказва авторът на снимката, фотографът Уилям Ю.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...