25 май 2018 г.


Камера е уловила сценка, която нагледно демонстрира разпределението на силите в хранителната верига. Котка и сова на лов за заек. В такава ситуация жертвата на практика няма шансове да оцелее.

Клипът е заснет от стопанина на котката, която първа се впуска на лов за заека. След като го задушава, котката за кратко приляга, за да си почине. След това захапва плячката си с намерението да я занесе на по-подходящо – от нейна гледа точка – място, за да се нахрани на спокойствие. Но през това време явно и заекът е посъбрал сили и при първия възможен случай се впуска в дивашко бягство. Почти успява да се спаси – развива такава скорост, че бързо се оказва недосегаем за котката. Но точно в този момент се появява хищник от въздуха: стремително спускаща се сова го грабва в ноктите си и пред очите на обърканата котка (и обектива на камерата) го отнася нанякъде.


Совите са много добри ловци и разполагат с важно преимущество – по-бързи са от повечето животни, които ходят по земята. В частност, домашните котки при бързо ускорение могат да развият скорост до 50 км/ч, но средната скорост, с която могат да бягат по-дълго време е около 13,5 км/ч. За дивите зайци този показател е около 20-25 км/ч, като едновременно с това те се придвижват с подскоци на зигзаг, допълнително усложнявайки задачата на впусналия се след тях преследвач.



В случая, запечатан на видеото, обаче, за совата не представлява никаква трудност да улови заека, омаломощен по-рано от схватката с котката.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...