1 април 2015 г.

Член на журито оценява бенгалска котка по време на специализираната изложба World Cat show, провеждаща се в Атина. 
Породата бенгалски домашни котки се появява преди малко повече от 30 години, но вече е призната от почти всички фенолози по света. Бенгалските домашни привличат вниманието на любителите на котки с невероятната си за домашен любимец окраска, подобна на леопардовата. Освен това, животинките си падат и по водата. И двете са наследство от дивата бенгалска котка (лат. Prionailurus bengalensis).

Историята на появата на тази необичайна порода започва през 1961 година, докато  американският биолог-генетик Джийн Мил е в командировка в югоизточна Азия. В този регион природните дадености са естествена среда за дивите бенгалски котки, които обаче към онзи момент са вид, застрашен от изчезване заради бракониерския лов. Възрастните животни са изтребвани заради красивата им кожа, а малките котета са продавани като сувенири на туристите.

Сблъсквайки се с тази действителност Джийн Мил решава да кръстоса дива бенгалска котка с домашна. Биоложката се надява, че хората ще престанат безразборното изтребване на малкия горски хищник, когато започнат да го асоциират като домашно животно.

В продължение на 20 години американката се опитва да развие новата порода котки. Сложното в този процес идва от това, че повечето самци от първите три хибридни поколения се оказват безплодни. В някакъв момент обаче се случва така, че женските котки успяват да заченат и да родят потомство, способно само да се размножава.
За домашни бенгалски котки започват да се смятат онези, които са четвърто поколение. От този момент те получават и правото да участват в изложби. Днес бенгалските домашни са едни от най-скъпите породи сред котешкия свят.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...