5 март 2015 г.

Инженерите в NASA Jet Propulsion Laboratory се опитват да установят причините, довели до срив в електрическите системи на ровъра Curiosity. Марсоходът временно е спрян от изпълнение на всякакви научни задачи.


Ровърът приключи с пробиването на почвата, за да извлече проби за анализ от марсианската почва от скалата, наречена условно “Telegraph Peak”. В процеса на пренасяне на образци от почвата към контейнера на лабораторния блок, е засечено ненормално поведение на електрическите системи на ровъра, пише NASA в официално съобщение на сайта си.


Шефът на програмата Curiosity Джим Ериксон обяснява: “Провеждаме тестове на ровъра за да изясним състоянието му в момента, преди да продължим да движим механичната ръка. Надяваме се да установим къде точно е проблемът”.


В NASA разглеждат два варианта – или повредата е незначителна и няма да има значими последствия за функционалността на марсохода, или проблемът ще се окаже значително по-сериозен. Проверката на всички възможности и намирането на начин за отстраняването на дефекта може да отнеме няколко дни.


В момента на аварията Curiosity е бил в началната фаза на прехвърляне на образци от почвата от пробивния инструмент, който се намира в края на роботизираното рамо към лабораторните инструменти за анализ.


От NASA обясняват процедурата по прехвърлянето: “Рамото с пробивната глава сочи нагоре, а механизъм за “изтупване” кара пудрата от почвата за анализ да се спуска към контейнера на лабораторията за химичен анализ на борда на марсохода. В този момент се случва и токовият удар, предизвикан вероятно от късо съединение.

Ровърът е извършвал подобни операции вече пет пъти. Но този път, заради проблема с електричеството е задействана програмата, която предвижда в подобни ситуации да мине в безопасен режим.

Curiosity провежда изследвания в основата на планински възвишения от утаечни  скали, извисяващи се на височина над 4800 метра. Веригата се намира в кратера Гейл – мястото, където марсоходът кацна преди 11 години. Данните, които учените получават от сондата, вече косвено доказаха, че Марс – най-близката и подобна на Земята планета в Слънчевата система, притежава всички нужни компоненти и предпоставки за съществуването на микробни форми на живот. Ровърът се опитва да намери преки доказателства за това твърдение, като изследва други възможни ниши и места, подходящи за запазване на органична материя.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...